bärplockning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kreativa upplägg för att runda lagstiftningen” – regionkoordinatorn Eva Norlin berättar om vad myndigheterna sett under sina inspektioner. Foto: SVT

Ny polisanmälan mot bärbranschen – trots fjolårets larm

Uppdaterad
Publicerad

Förhållandena i bärskogen är fortsatt dåliga – trots fjolårets larm. Det visar sommarens inspektioner. En ny anmälan har nu landat på åklagarens bord.

– De sover i skogen för att de är så stressade, säger Eva Norlin, regionkoordinator.

Precis som förra sommaren har nio myndigheter, bland annat Arbetsmiljöverket och Polisen, varit ute och besökt bärplockare runt om i landet för att kontrollera deras arbetsförhållanden.

Louise Karlsson, insatsledare för bärbranschen hos polisen i region Nord, bekräftar att det upprättats en anmälan kopplad till sommarens inspektioner som nu ligger på bordet hos en åklagare hos riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, RIO.

Bärbranschen

– Anmälan gäller uppgifter som kommit in kring bärplockare i Norrbotten, säger hon.

Kommer det att upprättas fler anmälningar?

– Det kan jag inte svara på just nu, säger Louise Karlsson.

Slog larm förra året

Förra året var det Eva Norlin, som arbetar som regionkoordinator mot människohandel i norra Sverige, och hennes kollegor som slog larm om de utsatta thailändska bärplockarna i Åsele.

I somras dömdes två bärföretagare till två och ett halvt års fängelse i den efterföljande rättegången för grov människoexploatering. En dom som nu är överklagad till hovrätten och förhandlingarna pågår för närvarande.

En av företagarna är dessutom åtalad för flera grova ekobrott kopplat till bärhandeln.

Enligt Eva Norlin har både thailändska bärplockare och vissa friplockare arbetat under dåliga förhållanden i sommar.

– Vi har hittat allt från potentiellt brottsutsatta, kopplat till misstänkt exploatering till utsatthet och långa arbetsdagar, säger hon.

Långa arbetsdagar

Hon menar vidare att de långa arbetspassen och transporterna är ett stort problem.

– De kan åka ut vid tretiden på morgonen och komma hem sent på kvällen. De jobbar väldigt långa dagar och även helger. De kör också fordon med många gånger väldigt tung last. Det kan vara farligt för dem men även för mötande trafikanter.

”För billig sylt tidigare”

Eva Norlin tycker det är konstigt att den svenska debatten mest verkar handla om att sylten blir dyrare när färre thailändare får tillstånd att plocka bär.

– Det är viktigt att påminna sig om varför sylten blir dyrare. Det handlar om år av missförhållanden kopplat till thailändska bärplockare här i Sverige. Ska de erbjudas rättigheter och humanitära villkor så kommer det att kosta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärbranschen

Mer i ämnet