En person klädd i en varm jacka och röd mössa står i en snöig skogsmiljö till vänster, medan en närbild av en trädstam finns till höger .

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Östlund, professor i skogshistoria vid SLU i Umeå har deltagit i en studie som visar att ristade träd är spår av samiska offerritualer och heliga platser. Foto: SVT/SLU

Ny studie: Ristade träd är spår av samiska offerritualer och heliga platser

Uppdaterad
Publicerad

Okända mönster i 400-åriga tallar är spår av samiska gränsmarkeringar och religiösa riter visar en ny studie.

– Många av ristningarna utfördes i samband med offerritualer, där träden kommunicerade mellan människor och den andliga världen, säger Lars Östlund, professor i skogshistoria.

I de orörda skogar som finns kvar i norra Sverige går det att hitta månghundraåriga tallar med okända mönster inristade eller inhuggna i stammen. Lars Östlund stötte på dem då och då under sina fältarbeten och blev nyfiken på vad de symboliserade. Det fanns då ingen kunskap på området, förutom att ristningarna var gjorda av samer. Tillsammans med Silvermuseet i Arjeplog startade SLU en studie där de kunde hitta hitta ett hundratal träd med inristningar. Ristningarna jämfördes sedan med välkända samiska symboler.

– Att rita eller skära kryss hade en rituell betydelse i den samiska tron. Träden kunde säkert betraktas som heliga i sig och ibland markerade de platser som var heliga och inte fick beträdas, säger Lars Östlund.

Många har huggits ned

Men symbolerna på träden hade även en mer vardaglig funktion. Forskarna tror att de även användes för att navigera i skogen eller för att markera viktiga gränser i skogslandskapet. De uppskattar att det i 1900-talets början fanns tusentals sådana här träd i Skandinavien, men att de flesta huggits ner. Idag finns träden med ristningar nästan enbart kvar i skyddad skog i naturreservat och nationalparker.

Lars Östlund berättar att intresset för fynden är stort i de samebyar han kontaktat.

– Det finns fortfarande de som vet var den här sortens träd finns. För dem är det här en pusselbit till samisk kultur och religion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.