Arkeologen Erik Sandén visar stenålderspilen som tinar fram vid Måskonåiveglaciären nordväst om Hemavan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se fynden som arkeologen Erik Sandén och hans kollegor gjort där glaciärer och snölegor tinar bort. Foto: SVT

1 000 år gammalt pilskaft hittat vid Hemavan

Publicerad

Arkeologerna fortsätter att söka fynd i spåren av glaciärer och snölegor som smälter bort. Nyligen hittades Västerbottens första pilskaft nordväst om Hemavan.

– Det kan vara 1 000 år gammalt eller mer, säger arkeologen Erik Sandén.

Tillsammans med sina kollegor vid Västerbottens museum har Erik Sandén i flera år sökt forntida lämningar i fjällområdet vid Tärnaby/Hemavan. Takten med vilken is och snö nu smälter undan blottlägger snabbt nya lämningar, vilket skapar en viss stress hos arkeologerna.

– Fler saker tinar fram, ligger exponerade och riskerar att försvinna. Och med dem den kunskap de kan bidra med, om vi inte kan ta hand om dem.

Söker högt upp på fjällen

Under sina expeditioner söker arkeologerna längs kanterna av de smältande snöfälten och glaciärerna högt upp på fjällen. I Västerbottensfjällen undersöks bland annat Artfjället samt ett område vid Måskonåiveglaciären nordväst om Hemavan. Det var i det senare området som pilskaftet hittades.

– Det är nog spår efter en renjakt på sommaren för länge sedan. Pilen tinade fram ur en snölega högt upp, och det är sådana platser som renarna söker sig till under varma sommardagar.

2 000 år gammalt renhorn

Förutom pilskaftet hittades även en del av ett renhorn med tydliga märken från en vass egg.

– Hornet låg ett par hundra meter från pilen. Och det har tydliga spår från en kniv eller en yxa.

Vid tidigare undersökningar har arkeologerna hittat ett renhorn i området som är nästan 2 000 år gammalt. En dna-analys visade då att det kommer från en ren som inte finns här idag, man hittar dem nu i Sibirien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.