Få en glimt av hur tekniken fungerar och hör forskaren Mats Billstein berätta om fördelarna. Foto: Daniel Marklund/SVT, Vattenfall

Ny AI-teknik testas i Norrfors – känner igen laxar på individnivå

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av artificiell intelligens (AI) ska nu laxar som passerar upp genom Norrfors laxtrappa utanför Umeå kartläggas. Till en början hoppas man att tekniken ska kunna skilja på vild och odlad fisk. Så småningom ska det också att vara möjligt att känna igen laxarna som specifika individer.

Sedan tidigare har man haft teknik som räknar antalet fiskar som passerar genom laxtrappan förbi kraftverket. Nu ska man med hjälp av AI för bildigenkänning kunna registrera många fler faktorer som ska öka kunskapen och förbättra den biologiska mångfalden hos fisklivet.

– Då det är brist på fungerande fiskvägar så är det stor sannolikhet att det kommer byggas många fisktrappor i framtiden. Vi ser en möjlighet att utnyttja den här tekniken för att lära oss mer om fiskvandring och för att våra fisktrappor ska bli effektiva, säger Mats Billstein som är forskningsansvarig för vattenkraft på Vattenfall.

Ett system som lär sig själv

Vattenfall ligger bakom projektet som går ut på att träna ett system som avläser fiskarna med hjälp av kameror för att känna igen vissa faktorer. Det gör man genom att berätta för systemet vad som ska kännas igen hos fiskarna och att göra det tillräckligt många gånger för att systemet ska lära sig själv.

I det första steget som testas nu handlar det om att registrera om laxen är vildfödd eller odlad. Då fettfenan på odlad fisken skärs av så lär man systemet att avläsa ifall den finns eller inte. Systemet kommer också att kunna avläsa storleken och om den bär på svampsjukdom.

Den stora utmaningen

Det planeras för ytterligare steg tillsammans med Luleå tekniska universitet och SLU, Sveriges lantbruksuniversitet som ska göra det möjligt att också registrera art, kön och det som beskrivs som den stora utmaningen, att känna igen fiskarna som unika individer. 

Tanken är att det första steget ska vara driftsatt under detta år.

I klippet ovan får du en glimt av hur tekniken fungerar och hör forskaren Mats Billstein berätta om fördelarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.