En lekfull miljö där ett barn och en vuxen leker med leksaksmat på ett bord. Runt dem finns en lekstuga och andra leksaker. Barnet har på sig en väst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här gör att hon kan få vara ett barn och leka” säger mamma Emelie Tholin om västen som dottern Vilma fått testa. Foto: Stefan Brännstrom/SVT.

Ny väst möjliggör lek under cancerbehandling – mamma Emelie: ”Helt fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu slipper barn släpa på en droppställning under sin cancerbehandling. En ny väst gör att barn till och med kan leka samtidigt. Femåriga Vilma är en av de som fått testa.

– Det är helt fantastiskt för hon kan vara fri, säger mamma Emelie Tholin.

Det är Umeåbon Martin Hanberger som har utvecklat västen som rymmer alla slangar, vätskor och pumpar som behövs under behandlingen och låter barnet röra sig fritt.

Idén till västen kom då han skulle göra sitt examensarbete vid Designhögskolan i Umeå i samarbete med barnonkologin vid Norrlands universitetssjukhus för 13 år sedan.

– Det fanns mycket problem som hindrade rörelsefriheten för barnen. Det har funnits ryggsäckar tidigare som fungerade ganska bra för att transportera droppen från A till B, men inte att bära på sig under längre tid eller leka med, säger Martin Hanberger.

Nationell studie pågår

Nu är han nöjd när han ser hur Vilma leker med västen på.

– Det är kul att se att hon inte blir begränsad, hon tänker inte att hon har den på sig, säger han.

Just nu pågår det en nationell livskvalitetsstudie i samarbete med flera sjukhus och regioner i Sverige där västen används av patienter. Tanken är att även andra typer av patienter ska få testa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.