Cecilia Engdah i Umeå kan ha hittat en lösning på nya bekämpningsmedel som dödar farliga myggor. Foto: Ingrid Söderbergh/SVT.

Ny upptäckt ska döda sjukdomsspridande myggor

Uppdaterad
Publicerad

Idag försöker man begränsa myggors sjukdomsspridning med bekämpningsmedel. Men många myggor har blivit resistenta – och bekämpningsmedlen är giftiga för även människor och andra djur. Nu har Umeåforskare hittat en lösning som kan bäddar för nya möjligheter.

Många sjukdomar sprids via myggbett, till exempel malaria, malaria, dengue och zikavirus. Bekämpningsmedlen som används är inte optimala eftersom mygg utvecklat resistens och att medlen är dåliga för miljön och människor.

Ofarligt för människor men dödar mygg

Nu har biokemisten Cecilia Engdahl vid Umeå universitet hittat en eventuell lösning på problemet. Hon och forskargruppen har hittat ett enzym hos myggan som skiljer sig från människans.

LÄS MER: Gåtor om zikaviruset ska lösas i Umeå

I och med det kan man ta fram ett nytt bekämpningsmedel, som dödar mygg men är ofarligt för människor.

– Medlet kan slå ut myggans enzym, men inte människans, säger hon till SVT.

Hon och övriga teamet har testat medlet i ett laboratorium och sett att det fungerar.

– Vi har utsatt myggor och mygglarver för det och sett att de dör, säger Engdahl.

Men än är det en lång väg kvar innan medlet kan finnas ute på marknaden. Nya tester måste göras och sedan ska produkten godkännas av en rad olika instanser. Men att medlet behövs är hon övertygad om.

Miljön ska inte skadas

– De som jobbar med kemikalierna ska inte skadas om de får det på sig. Om man sprutar medlet i vatten ska inte fiskarna påverkas. Men viktigast av allt är att myggen blivit okänsliga mot de medel som används idag. Om vi ska kunna förhindra sjukdomsspridning i framtiden är det här jätteviktigt, säger hon.

Projektet kommer att fortgå och förhoppningsvis finns det nya alternativ på marknaden framöver.

– Hur lång tid det tar törs jag inte svara på, säger Cecilia Engdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.