”Jag blir förbannad”, säger Birgit Åhlin, en av dem som fått sin bil förstörd i bilbranden i Holmsund under natten. Foto: Birgit Åhlin.

Nya bilbränder i natt – bilar brann i Holmsund

Uppdaterad
Publicerad

Flera bilar brann i Holmsund under natten mot tisdagen. Polisen misstänker att bränderna kan vara anlagda, precis som helgens flera bränder i Umeå.

– Jag blir förbannad och förstår inte varför, säger Birgit Åhlin, en av dem som fick sin bil förstörd.

I söndags brann flera bilar i Umeå, både på Tunnelbacken och på Ersboda. Natten till tisdag, vid 00.30, kom larmet om nya bilbränder – denna gång i Holmsund.

– Vi fick in att det brann i tre bilar. När räddningstjänsten kommer dit är det fyra som brinner, säger en operatör på SOS Alarm till SVT.

Bilbränder i Umeå

Försökte signalera till de boende

Holmsundsbon Birgit Åhlin vaknade av att en bilist tutade – något som hon senare förstått var ett sätt att signalera till de boende i närheten om branden.

– Först tänkte jag ”Vem vill väcka oss den här tiden?”. Till slut gick jag ut på balkongen och såg att min bil brann och att många andra gått ut för att titta, förklarar hon.

Vid 00.30, natten till tisdag, kom larmet till SOS Alarm att flera bilar brann. Foto: Mikael Assmundsson, SVT

– Därefter var räddningstjänsten jättesnabba till platsen, fortsätter Birgit Åhlin.

Vad tänker du kring bilbränderna, nu efter att du själv drabbats?

– Jag blir förbannad. Jag förstår inte varför de gör så här. Det kostar oss en massa pengar, säger hon.

Totalt ska fem till sex bilar ha drabbats av branden, ett par fick värmeskador.

”Risk att det är anlagt”

Det fanns ingen risk för spridning till nån fastighet, uppger SOS Alarm.

Polisen misstänker att branden är anlagd efter fynd som gjorts på platsen. Ärendet utreds som grov skadegörelse genom brand.

”Räddningstjänsten var väldigt snabba till platsen”, säger Birgit Åhlin som bor i Holmsund och fick sin bil förstörd i nattens bilbränder. Foto: Birgit Åhlin

– När det brinner så många bilar så fort så finns det risk att det är anlagt, säger operatören på SOS Alarm.

Polisen har genomfört tidiga utredningsåtgärder som förhör och dokumentation av platsen, men kommer under dagen att genomföra ytterligare teknisk undersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränder i Umeå

Mer i ämnet