Sofia Lundström till vänster och Ewelina Ogenblad till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regionens HR-strateg Ewelina Ogeblad och vårdförbundets huvudskyddsombud Sofia Lundström berätta om konsekvenserna med regeländringen. Foto: Lukas Deininger/SVT

Nya regler om dygnsvila hotar framtiden för Lycksele BB: ”Kommer att bli problem”

Publicerad

Den 1 oktober träder EU:s krav på dygnsvila i kraft vilket kan ställa till det för många verksamheter främst inom vården.

Lycksele BB kan drabbas extra hårt då dubbelt så många läkare som tidigare tänkt kommer att behövas.

– Det kan bli svårt att få hyrpersonal, säger Ewelina Ogenblad, HR-strateg för hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Region Västerbotten.

Både fackförbunden och regionen är eniga om en sak: Alla som jobbar ska ha sin rätt till vila mellan arbetspassen. Men trots allt skapar reglerna kring dygnsvila oro på båda sidorna.

– Personalen har svårt att se hur det här ska gå ihop, säger Vårdförbundets huvudskyddsombud Sofia Lundström.

Käppar i hjulet för Lycksele BB

Reglerna om dygnsvila kommer även att gälla för hyrpersonal. Många verksamheter kommer att behöva rekrytera mer personal, speciellt där hyrpersonal är avgörande för att verksamheten ska gå runt eller där dubbelpass och veckolånga beredskapspass är vanlig.

Enligt källor till SVT Nyheter Västerbotten innebär det att det krävs dubbelt så många läkare för att få igång Lycksele BB igen, om inte undantag ges.

Tidigare i år beräknades personalbehovet i Lycksele att gå upp till tolv barnmorskor och tre läkare vilket kostar 36 miljoner per år.

Barnmorskeförbundet: ”Blir inte sitt bästa jag”

Annorlunda utformade arbetspass kan enligt Erika Broman Häggblad, ordförande i barnmorskeförbundet Västerbotten vara en möjlig lösning.

– Det kommer att krävas ett annat tänk. Personen blir inte sitt bästa jag om den jobbar dubbelpass tre dagar i rad, säger hon.

Undantag kan ges i extremfall

Ambulanspersonal landet runt har flaggat för att reglerna hotar ambulanssjukvården då dygnspass har varit uppskattade i denna verksamhet. Undantag kan ges mycket restriktiv och enbart i extremfall.

– Alla andra möjligheter måste vara uttömda, säger Owelina Ogenblad.

I klippet berättar HR-strategen Ewelina Ogenblad vilka konsekvenser de nya reglerna har.

Det här är de nya reglerna kring dygnsvila

Från 1 oktober 2023 gäller huvudregeln att alla medarbetare i kommuner och regioner ska ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Möjligheten att göra undantag är mycket restriktiv och kan bara bli aktuell i verksamheter som har uppdrag att skydda liv, hälsa och säkerhet.

Källa: Sveriges Kommuner och Regioner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.