Det finns inte något regelverk som säger hur stort ett benskydd ska vara, bara att det ska vara av lämpligt material som ger tillräckligt skydd och att det ska täckas av strumporna, enligt Svenska Fotbollförbundet.
Många spelare i lägre åldrar har nu börjat använda sig av väldigt små benskydd.
– Ungdomar kommer ibland med jättesmå benskydd. Vissa vill inte ha benskydd alls på träningar. De ser på proffsen och det dyker upp på sociala medier klipp på stjärnor som har väldigt små benskydd, säger Fredrik Asplund som är tränare för pojkar i 14-årsåldern i Skellefteå FF.
Tränaren: Tittar på äldre förebilder
Enligt tränarna så är det många seniorer som inte använder benskydd på träning. Något som Johannes Nilsson som är lagledare för Mariehem SK herrjuniorer ser som ett stort problem.
– Vi har som regel att spelarna alltid ska använda benskydd på träningarna. Men ungdomarna tittar såklart på de äldre förebilderna och då blir det ett problem när inte proffsen tränar med benskydd, säger han.
Sportbutiken: Trenden märks av
Även i en sportbutik i Umeå märks trenden med pyttesmå benskydd av.
– Benskydden har generellt blivit mindre senaste åren. Det händer att vi får förfrågningar om väldigt små benskydd, men vi försöker styra ungdomen till att köpa ett marknadsenligt benskydd, säger Filip Jonsson som jobbar på Intersport.
Fakta: Benskydd
Varför ska man ha benskydd när man spelar fotboll?
Benskyddets uppgift är att skydda smalbenen, från till exempel sparkar och hårda bollar.
Måste man ha benskydd?
Ja, man måste ha benskydd när man spelar fotboll. Om domaren ser att spelarens utrustning inte är rätt måste spelaren kliva av planen och rätta till det innan hen fort fortsätta spela.
Hur små benskydd får man ha?
Det finns inga exakta mått angivna i reglerna. Benskydden måste vara av lämpligt material för att ge tillräckligt skydd och täckas av strumporna.
Källa: Svenska Fotbollsförbundet