Badgästen Emil Edin badar vidare, trots att han tidigare drabbats av den misstänkta parasiten. Foto: SVT

Misstänkta parasiter i Nydalasjön

Publicerad

Konstiga utslag med irriterande klåda. Det har badgäster vid Nydalasjön i Umeå rapporterat under de senaste veckorna. Nu vill kommunen gå till botten med parasitproblemet vid Nydalasjön.

Umeå kommun vill samla in och undersöka dammsnäckor från Nydalasjön. Snäckorna är nämligen mellanvärd för parasiten Trichobilharzia regenti. Huvudvärd är änder och gäss där parasiten släpper små ägg som utvecklas till små fritt simmande larvstadier, så kallade miracidier, som aktivt söker upp snäckorna.

I snäckan utvecklas de vidare till nästa larvstadium – sporocyster – som släpper små larver, så kallade cerkarier. Dessa är bärare av parasiten som aktivt söker upp varmblodiga änder och gäss som simmar i vattnet. På det här sättet kan de då fastna på människoben.

”Försvinner på några dagar”

– Det är ju inte roligt att få cerkariedermatit (eller badklåda som det också kallas), det kliar och man får klåda, men det försvinner på några dagar och det blir inga bestående men från parasiten, säger Doris Grellmann, naturvårdsplanerare på Umeå kommun.

Vill analysera proverna

Miljökontoret vid Umeå kommun vill säkerställa att det verkligen rör sig om cerkarier som ligger bakom utslagen som badgäster vid Nydalasjön råkat ut för. De har varit i kontakt med bland annat folkhälsoinstitutet, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och Umeå Universitet för att försöka få tillgång till ett certifierat laboratorium som kan genomföra parasitologiska analyser av snäckorna, dock utan att lyckas.

– Vi vill verkligen gå till botten med problemet, men vi har inte lyckats hitta någon som kan analysera proverna. Vi står med bundna händer i nuläget.

–Vet vi mera om och hur parasiten lever i sjön har vi bättre förutsättningar för att diskutera möjliga åtgärder som kan lösa problemet.

Fortsätter bada ändå

Emil Edin är vid Nydalasjön och badar med sina kompisar. Han har tidigare drabbats av den misstänkta parasiten.

– För några år sen så fick jag den, fast det kliade inte så mycket för mig så jag bryr mig inte så jättemycket, säger han.

Du har fortsatt att bada ändå?

– Ja.

Läkarna säkerställer inte

Ett problem som Doris Grellman ser är att när personer med dessa symptom har ringt till sjukvårdsupplysningen får de veta att utslagen försvinner av sig själva.

– Det innebär att läkarna aldrig får säkerställa att det verkligen rör sig om cerkariedermatit, säger hon.

Förutom dammsnäckorna är det framförallt änder och gäss som är bärare av cerkariedermatit.

– Migranter från mellanöstern som hör ordet cerkarier kanske blir rädda då det finns liknande parasiter som sprider en farligare sjukdom (snäckfeber) där de kommer ifrån, men något sådant fall har inte hittats i norra Europa.

”Oförtjänt dåligt rykte”

– Det finns en viss fara med sociala medier, om folk berättar att de har fått utslag från cerkarier i Nydalasjön kan det förstöra för många. Folk vill inte bada helt enkelt och Nydalasjön riskerar att få ett oförtjänt dålig rykte.

Doris Grellman avråder dock inte någon från att bada i Nydalasjön.

– Man ska inte vara rädd för sin hälsa när man badar i Nydalasjön, det är relativt få av de som badar som drabbas, säger hon.

– Om man vill minska risken för att få parasiten bör man undvika ställen där det finns mycket vattenvegetation, som vass. Det är bättre att hålla sig vid öppna stränder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.