En läkare Gustav Andersson, i blå arbetsoverall förklarar något för en patient som ligger på en sjukhussäng, kopplad till medicinsk utrustning. Patienten verkar lyssna uppmärksamt medan personalen pekar mot en monitor. Rummet har ljusa väggar och fönster som släpper in naturligt ljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Underlättar på sätt och vis i vardagen” – så tycker överläkaren om det nya arbetssättet. Foto: Stefan Brännström/SVT

Nytt arbetssätt inom handkirurgin kortar vårdköerna i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på hand- och plastikkirurgiska kliniken på NUS i Umeå har hittat ett sätt att effektivisera vården och korta vårdköerna. Läkare sköter nu vissa bedövningar som man tidigare behövde narkosläkare till.

– Patienterna är positiva, säger Gustav Andersson, överläkare.

Vid operationer av armen eller handen används ibland en metod som kallas plexusblockad för bedövning. Tekniken innebär en tillfällig förlamning av armen och utförs vanligtvis av narkosläkare.

Men när narkosläkarna är uppbokade på annat så skapar det längre vårdköer. Så under pandemin kom idén att låta handklinikens egna läkare lära sig att göra vissa plexusblockader.

– Patienterna upplever att det går fortare att komma till operation och att de blir väl omhändertagna, säger Andersson.

Metoden förekommer på kliniker utomlands, men har nu kommit till Sverige och Umeå och projektet har pågått i ungefär ett år.

Kan fokusera på andra uppgifter

– Det var en liten farhåga att vi inkräktade på andras kompetensområde. Men överlag så tror jag att de (narkosläkarna) ser positivt på det här, dels att de räcker till och kan fokusera mer på andra mer avancerade uppgifter, säger Gustav Andersson.

– Våra handkirurger är otroligt skickliga och vi har hittills använt detta arbetssätt på drygt 35 patienter, säger Håkan Ritzén, avdelningschef.

Det nya arbetssättet är ett av flera framsteg inom vård och forskning i Umeå under året – se fler exempel nedanför.

Framsteg i vården i Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.