• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Umeå universitet tar över pollenmätningen i Umeå – har inte kommit igång

Uppdaterad
Publicerad

Miljöarkeologiska laboratoriet vid Umeå universitet har tagit över arbetet med att mäta och analysera pollen i Umeå.

Men än har man inte kommit igång med mätningarna – och det finns i nuläget ingen pollenprognos.

Från och med i år är det staten som finansierar pollenbevakningen i hela landet, och det är Miljöarkeologiska laboratoriet vid Umeå Universitet som tagit över ansvaret för utförandet i Umeå.

Utgångsplanen var att komma igång med pollenmätningarna i februari, men projektstarten är försenad.

– Vi har stött på oförutsägbara tekniska och administrativa trösklar, man jag hoppas att vi kan komma igång med mätningarna väldigt snart, säger Johan Linderholm, som är docent i miljöarkeologi och lektor vid institutionen för idé- och samhällsstudier på Umeå universitet.

Processen att samla in pollen kommer att göras med samma typ av pollenfälla som tidigare, men parallellt ska ett enklare bildsystem också införas.

Letar fortfarande rätt plats för mätningarna

Däremot måste pollenfällan som tidigare stått på regionsjukhusets tak flyttas till en plats närmare laboratoriet på universitetsområdet. Och den exakta platsen är fortfarande inte spikad.

– Det har inte varit helt lätt. Pollenfällan ska stå 15-20 meter upp i luften på en säker plats som är lätt att komma till. Men nu känns det kul att säga att vi är väldigt nära en lösning, säger Johan Linderholm. 

Utöver att samla in pollendata till de dagliga pollenrapporterna, kommer Miljöarkeologiska laboratoriet i Umeå också använda datan till forskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.