Foto: SVT

Ödesdagar för byaskolorna

Uppdaterad
Publicerad

Byarskolornas framtid i Lycksele avgörs de närmaste dagarna av politikerna i Lycksele. En av de nedläggningshotade skolorna är Kristineberg som idag har nio elever.

Det är upprörda känslor när byaskolornas framtid snart avgörs i Lycksele. På fredag kommer kommunstyrelsens arbetsutskott att besluta om den nya skolorganisationen. På tisdag nästa vecka behandlar kommunstyrelsen ärendet och i slutet av månaden kommunfullmäktige.

– Det känns omotiverat att betala skatt när de pengarna går till kostnaden för att lägga ned vår skola i Kristineberg. Vi vill inte betala våra barns flytt till Malå, säger Samuel Lindholm, förälder till en av eleverna på skolan.

En av fyra skolor

Skolan i Kriberg är en av de fyra byaskolor som nu hotas av nedläggning i Lycksele. De övriga är Rusksele, Knaften och Umgransele. Ytterst handlar det om hur liten en byaskola kan bli. I Kristineberg går det idag nio elever.

Lycksele kommun har beställt en opartisk utredning om konsekvenerna av skolnedläggningarna och den utredningen ligger nu till grund för det politiska beslut som ska fattas.

Striden om byaskolorna har pågått under lång tid och känslorna är upprörda.

– Jag har fyra barn och väntar det femte. Vi har valt att bo här i Kristineberg. Blir det så att kommunen lägger ned skolan får vi fundera på att flytta och då lämnar man ju kommunen. Vi vill inte bo i en kommun som sågar en vid fotknölarna, säger Emma Lind, förälder vid skolan.

Bussas till Lycksele eller Malå

Om det blir nedläggningar av byskolorna ska barnen i Rusksele, Knaften och Umgransele åka buss in till Lycksele. För eleverna i Kristineberg blir det istället skolbuss till en annan kommun, Malå.

Kommunalrådet i Lycksele Lilly Bäcklund (S), säger att det handlar om hur liten en grupp kan vara.

– Det går inte att ha hur små grupper som helst. Vi ska ta till oss utredningen, och fatta beslut utifrån den, säger Lilly Bäcklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.