Delad bild. Till vänster en kvinna i glasögon och långt hår, i bakgrunden syns en bokhylla. Till höger renar i en skog.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se sårskadorna som herpesviruset orsakar och hör Ulrika Rockström berätta hur det påverkar renarna. Varning för obehagliga bilder. Foto: SVT

Okänt herpesvirus sprids bland renar – vill kartlägga sjukdomen: ”Behöver ta reda på mer”

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har renar i hela Sápmi drabbats av sår kring ögonen utan att man vetat varför. Nu tror veterinärer att det handlar om ett okänt herpesvirus som renarna drabbats av.

– Vi behöver ta reda på mycket mer om detta, säger Ulrika Rockström, veterinär för Svenska samernas riksförbund, SSR.

Sedan 2018 har renägare i Sverige sett renar drabbas av sår på ögonlocken.

– Vi har inte förstått vad som orsakat det. Vi har tagit en massa prover men inte fått något napp, säger Ulrika Rockström, veterinär för Svenska samernas riksförbund, SSR.

Under åren har de upplevt att antalet renar som drabbats ökar. Förra året var det utbrott i norra Norge, där upp till 30 procent av kalvarna i vissa samebyar drabbades.

– De hade sår på ögonlocken och könsorganen. Ett laboratorium kunde då konstatera att det rörde sig om ett tidigare okänt herpesvirus, säger Ulrika Rockström, veterinär i projektet.

”Vill ta fram ett test”

Viruset tros vara utbrett och renar i hela Sápmi-området har drabbats. Renhälsovården i Norge och Sverige vill nu kartlägga hur utbrett detta viruset är och vad som orsakar det och har därför startat upp ett pilotprojekt. Detta var Sameradion först att rapportera om.

– Vi vill ta fram ett test för att kunna undersöka detta mer. Vi har bara haft några enstaka fall i år. Vi behöver ta reda på om det är samma sak vi ser i hela Sápmi, säger Ulrika Rockström.

Renägare som ser symptom på renar uppmanas kontakta veterinärerna bakom projektet.

– Det är aldrig roligt med nya virus där man inte känner till konsekvenserna. Vi är inte oroliga för att det är någon fara för människor. Det är ett artspecifikt virus som går bara på ren. Men allt som blir ytterligare negativt för renen är inte bra, säger Ulrika Rockström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.