Arbetsförmedlingen har i dag lite över 13 000 anställda. Och av varslet på 4 500 uppsägningar som myndigheten tagit beslut om innebär att var tredje anställd kommer att sägas upp och kontor kommer att stängas.
– Det är för tidigt i processen att säga hur och var. Ingen vet mera i dagsläget. Omställningsarbetet påbörjas nu. Det ligger i allas intresse att det kommer besked så fort som möjligt, säger Lotta Edman Ragnarsson.
Stor oro på kontoren
Arbetsförmedlingen har 16 kontor i länet och har drygt 290 anställda i länet. Det är många som är oroliga efter beskedet.
– Folk är väldigt oroliga över framtiden både för sin egen skull och sina kollegor skull, säger Lotta Edman Ragnarsson.
Anders Eriksson som är chef på Arbetsförmedlingen i Skellefteå och södra Lappland meddelar att kontoren kommer att hålla öppet som vanligt och att alla inbokade möten med arbetsökande kommer också att genomföras som planerat.
– Det är klart att även om det här var väntat, så är det ju nu när varslet nu ligger som det skapas oro. Det är många som ställer frågor om vad det här innebär och hur det kommer påverka. Med tanke på att varslet berör så pass många är det klart att det här känns tufft, säger Anders Eriksson.
Facket: ”Tragisk dag”
Mattias Lundgren fackligt ombud för fackförbundet ST i norra Norrland berättar att det ända sedan riksdagen klubbade igenom budgeten för 2019 i höstas har förts förhandlingar om hur myndigheten skulle klara sitt uppdrag trots minskade anslag.
– Vi visste att det skulle komma ett varsel, men inte att det skulle bli så här stort, säger Mattias Lundgren fackligt ombud för ST i norra Norrland.
Hur togs beskedet emot av de anställda?
– Det har gått en timme sedan varslet kom. Vi måste nu ut och prata med våra medlemmar och stötta dem under denna tragiska dag. Arbetsförmedlingen har aldrig tidigare gjort så här stora neddragningar, säger Mattias Lundgren.
Antalet anställda på Arbetsförmedlingen i Västerbotten:
Umeå, Vindeln, Robertsfors, Vännäs, Bjurholm, Nordmaling: 118 anställda
Personer som jobbar för huvudkontoret i Stockholm: 14 anställda
Arbetslivsinriktad rehabilitering Umeå: ca 17 anställda
Enhet Hjälpmedel: ca 25 anställda
Arbetslivsinriktad rehabilitering Skellefteå ca 17 anställda (bland dem jobbar några för Piteå och Norrbotten)
Skellefteå/Norsjö: 65 anställda
Kontoren i Lycksele, Storuman, Sorsele, Malå, Vilhelmina, Dorotea, Åsele: 65 anställda
Källa: Arbetsförmedlingen