”Två demokratiideal ställs emot varandra.”

Uppdaterad
Publicerad

Folkomröstningen om vindkraftsetableringen i Sorsele är ett exempel på när den representativa och direkta demokratin krockar. Det menar statsvetaren Magnus Blomgren.

Den 20:e mars är det dags för folkomröstning i Sorsele om vindkraftsetableringarna i kommunen. Frågan handlar bland annat om jäv då Vattenfalls vindkraftsbyggen står på bland annat de båda kommunalrådens mark.

Onödigt dyr

Men Kjell Öjeryd (V) som är kommunalråd och Roland Wermelin (C) som är oppositionsråd tycker att omröstningen är onödig och dyr.

Vindkraft i Västerbotten

– Jag tycker att vi redan är valda som politiker, då blir det konstigt att bryta ut vissa frågor och rösta om, då är det liksom ingen idé att ha folkvalda politiker, sa Kjell Öjeryd (V) till SVT Nyheter Västerbotten i maj.

Demokratiideal mot varandra

Men statsvetaren Magnus Blomgren vid Umeå universitet tycker däremot att det här är exempel på att den representativa och direkta demokratin krockar.

– Det är två demokratiideal som ställs emot varandra. Vi ser tydligt att den representativa demokratin får problem, och då försöker man lösa det med direktdemokrati, det kan man tycka olika saker om, men klart är att det kan komma i klinch mot varandra, säger Magnus Blomgren.

Men han tycker att det finns en anledning till att folkomröstningar uppstår.

– Det är tydligt att vissa frågor har hanterats på ett sätt som folk inte tycker är okej, så det är på sätt och vis ganska naturligt att det blir så här, säger Magnus Blomgren.

Direktsänd debatt

Den 8 mars arrangerar SVT Nyheter Västerbotten en debatt inför folkomröstningen. I Folkets Hus i Sorsele, den direktsänds på svt.se/vasterbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Västerbotten

Mer i ämnet