Här, en mil öster om Hedensbyn är platsen som Skellefteå kommun planerat för en eventuell batterifabrik. Men tidsåtgången kan bli stor för den miljöprövning som krävs innan mångmiljardinvesteringen kan dra igång. Foto: Johan Granstrand

Optimistisk tidsplan för batterifabriken

Uppdaterad
Publicerad

Om ett år räknar företaget Northvolt med att starta bygget av en jättestor batterifabrik, antingen i Skellefteå eller i Västerås. Men det är en optimistisk tidsplan. Det blir tydligt när SVT Västerbotten tittat närmare på tidsåtgången för den miljöprövning som krävs innan mångmiljardinvesteringen kan dra igång.

Innan Northvolt kan ansöka om ett miljötillstånd för en verksamhet krävs ett samråd med de personer och verksamheter som kan beröras av den planerade fabriken. Ett centralt underlag för samrådet är den miljökonsekvensbeskrivning som företaget måste ta fram.

Utifrån konsekvensbeskrivningen ska det vara möjligt att bedöma vilken påverkan och vilka risker som projektet kan medföra från miljösynpunkt. De synpunkter som kommer fram under samrådet följer sedan med när företaget söker miljötillstånd.

Northvolt

LÄS MER: Detta kan avgöra om batterifabriken hamnar i Skellefteå

Northvolt: Realistisk målsättning

När det väl finns en miljökonsekvensbeskrivning kan samrådsprocessen börja. Den kan ta väldigt olika lång tid, enligt Ulrika Gunnesby vid Naturvårdsverket.

Går det riktigt smidigt går det på fyra veckor, men det finns exempel där det har tagit så lång tid som två år.

TV: Kampen om batterifabriken på en minut

I ett mail till SVT skriver Northvolt kommunikationschef Jesper Wigardt att arbetet med miljökonsekvensbeskrivningen har inletts och att företaget fortsatt har ambitionen att kunna inleda bygget under det andra halvåret av 2018:

”Enligt de experter som vi har talat med är det en ambitiös, men inte orealistisk målsättning. Detta förutsätter en skyndsam och professionell samråds- och miljötillståndsprocess, vilket är anledningen till varför vi kommer att inleda parallella samråd i Skellefteå och Västerås för att undvika att tappa tempo.”

LÄS MER: Här vill Skellefteå kommun att batterifabriken ska ligga

Miljöprövning kan ta ett år

När samrådet är genomfört går det att söka miljötillstånd. I det här fallet handlar det om en stor verksamhet som troligen klassas som en så kallad A- eller B-verksamhet. En B-verksamhet prövas av Länsstyrelsens miljödelegation. När det gäller A-verksamheter tas besluten av mark- och miljödomstolen.

Enligt en rapport från myndigheten Tillväxtanalys så är mediantiden för miljöprövning av sådana verksamheter 50 veckor. Det vill säga att även om beslutsprocessen går förhållandevis smidigt från och med nu, så framstår Northvolts tidsplan som optimistisk.

Visar det sig finnas brister eller oklarheter i företagets underlag eller att en överklagan lämnas in kan tidsplanen förskjutas med flera år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northvolt

Mer i ämnet