Foto: SVT Design.

Ordspråk lever vidare i modern form

Uppdaterad
Publicerad

Det som göms i snö, kommer upp i tö. Och visst är det ”Bättre att fly än illa fäkta”.

Såna här ordspråk är seglivade, trots att dom oftast har sitt ursprung i gamla tider. Men ibland får dom en modernare utformning.

När språkvetaren Daniel Andersson vid universitetet i Umeå började forska om ordspråk blev han förvånad över hur många han själv kände till utan att egentligen vara medveten om det.

Ordspråk lever vidare

För han, som många andra, trodde att ordspråk var ett fenomen som inte är så aktuellt idag.

– Jag satt med en lista över ordspråk jag samlat ihop och bockade av dem jag kände till, och när jag var uppe i över hundra började jag verkligen fundera över var jag hört dem, säger Daniel Andersson.

–  Ordspråken tycks finnas i vår kultur, i vårt språk, runt omkring oss och vi har lätt att ta till oss dem. Men många känner nog att de hör en annan tid till, även om det inte riktigt är så.

Ordspråken är inte enbart mer eller mindre lustiga och listiga formuleringar, utan har fyllt en funktion.

– Man kan tänka sig att det finns mycket visdom kring både praktiska saker och moraliska och etiska frågor. Ordspråken samlar ihop och kondenserar den här visdomen och ger den en språkligt intressant form som gör den lätt att föra vidare till yngre generationer, säger Daniel Andersson.

Moderna versioner växer fram

I internetåldern blir många gamla ordspråk modifierade. Men även ordspråk i ny form kräver kunskap om de ursprungliga formuleringarna för att poängen ska gå fram.

Exempelvis ”Liten tuva stjälper ofta stort lass” har modifierats till ”Liten duva släpper ofta stort lass”, och ”Som man bäddar får man ligga” har blivit ”Den man ligger med får bädda”.

Läsartips på nya ordspråk:

* Bränt barn luktar illa!

* Den som gräver en grop åt andra – ska ha 240 kronor i timmen!

* Bättre en kälke i skogen än en spark på pungen!

* Bättre en tia i pungen än en tjuga i foten!

* Man ska inte ropa hej förrän man sitter över bäckenet!

* Den som väntar på någon som har gått, har väntat alldeles för länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.