Bris generalsekreterare varnar för att unga ska dras in i kriminalitet i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Det finns risk att gängkriminalitet bland unga ska leta sig även till Umeå, enligt Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.

– Vi ser en utveckling med ett växande utanförskap bland unga i Västerbotten, säger Jägerskog.

I samband med att Bris (Barnens rätt i samhället) höll en nätverksträff i Umeå om unga och kriminalitet varnade Magnus Jägerskog för att det finns en grogrund för gängkriminalitet även i Umeå. Det baserar han på ett växande utanförskap bland ungdomar.

– Det är inte så att det är många skjutningar ännu i Umeå jämfört med många andra städer, men då är det viktigt att ha fokus på det förebyggande arbetet för att inte hamna där.

Polis och kommunen samarbetar

Bilden bekräftas delvis av Michael Rystedt, lokalpolisområdeschef i Umeå. För fem år sedan började polisen se tendenser på en ökad social oro i Umeå och sedan dess har polis och Umeå kommun haft ett samarbete med förebyggande åtgärder för att stävja utvecklingen.

Bland åtgärderna finns föräldrastöd, fler fritidsaktiviteter och högre polisiär närvaro runt bland annat Ålidhems centrum där brottsligheten varit relativt hög.

– Jag vill gärna tro att vi varit framgångsrika i att jobba utifrån föreperspektivet och att låsa in de här kriminella. Vi har inga utsatta områden i hela Region Nord idag och sist det inträffade en skjutning i Umeå var i januari 2019. Jag tror ju att det kommer hända igen, det går nog inte att undvika, men vi gör allt vi kan för att jobba målmedvetet strategiskt mot det, säger Michael Rystedt.

Gängen erbjuder ett sammanhang

Magnus Jägerskog på Bris framhåller att det är viktigt för politiker och andra ansvariga att fundera över vad som är dragningskraften till gängen, för att kunna förhindra att unga dras in i dem.

– Det handlar mycket om att få känna tillhörighet och vara del av ett sammanhang, det erbjuder gängen många unga. De delarna är viktiga att förstå så att man kan skapa en meningsfull fritid och meningsfulla sammanhang på andra ställen, säger han.

Hör mer om hur kriminalitet bland unga kan förebyggas i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.