Ida Östensson vill att lärarna ska ta upp samtyckte med eleverna i klassrummet. Foto: TT

Östensson: ”Prata med eleverna om samtycke”

Uppdaterad
Publicerad

Ida Östensson, opionsbildare och ordförande Make Equal, tycker att skolorna behöver prata mer med barnen om samtycke.

– Jag hoppas lärarna tar upp det med eleverna och tar upp att ingen någonsin kan ge samtycke till någon annans kropp, säger hon.

Ett meddelande på Snapchat där det står att killar får ta på tjejernas rumpor hur mycket de vill under december sprider sig nu bland mellan- och högstadieelever:

”Hela december månaden är det rövmånaden! Ni killar får ta på tjejernas rövar hur mycket ni vill!!! Utan att tjejerna blir sura? D är ba att sprida och köra loss killar! Lycka till boys!” Står det att läsa i meddelandet som skickats till mellan- och högstadieelever i Umeå.

sexuella trakasserier på skolor

Tar inte meddelandet seriöst

Ida Östensson, ordförande Make Equal, tycker att det är viktigt att lärarna reagerar och tar tillfället i akt att prata med eleverna om samtycke.

– Det här meddelandet kan man inte ta seriöst. Ingen kan någonsin ge samtycke till någon annans kropp, säger hon.

”Ta upp det i klassrummet”

Även i södra Sverige har det rapporterats om att elever fått det här meddelandet. Vem som ligger bakom är i nuläget okänt. Ida Östensson hoppas nu att skolorna tar tillfället i akt och pratar om samtycke hellre än själva meddelandet.

– Om skolan får reda på något sådant här bör man ta upp det i klassrummet och ta tillfället i akt och prata om samtycke. De borde berätta att man inte kan ge samtycke åt någon annan. Jag tänker att det är viktigt att prata om vad samtycke är, men att inte svara enskilt på det här meddelandet, utan säga att det är aldrig någonsin är okej att bestämma över någon annans kropp, säger Ida Östensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

sexuella trakasserier på skolor

Mer i ämnet