Det är genom att analysera data från Riksskogstaxeringen för hela landet den senaste 15 åren som forskarna har kunnat se vilka skador som är vanligast samt vilka faktorer som ligger bakom risken att ett träd drabbas av skador. Enligt Micael Jonsson, lektor vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå Universitet kan studien vara till stor hjälp för skogsägarna.
– Vi vill visa att det finns potential att minska risken för skador och vilka skogar som har störst skada. Vi hoppas att man kan anpassa skogsbruket och följa våra råd för att minska skogsskadorna och där med också de ekonomiska förlusterna.
De flesta träd har skador
Studien visar att 94 procent av träden i de svenska skogarna har någon sorts skada och allra vanligast är skador orsakade av vind och snö följt av skador som orsakats av skogsbruket, svampangrepp och på femte plats betesskador från hjortdjur.
I studien kom forskarna fram till att skaderisken är störst på barrträd och ungskog och i landets varmare delar är skaderisken väsentligt högre i de träslagsrena skogarna än skogar där flera trädarter samsas och därför drar man slutsatsen att blandskog har bäst förutsättningar att klara ett allt varmare klimat.
– Alla träd har olika egenskaper och skiljer sig i fysiologi vilket gör att de drabbas olika av olika skador. I det långa loppet är det därför bra att ha en blandning så att man alltid har något trädslag som tål det de drabbas av, säger Micael Jonsson.