SVT har varit i kontakt med flera personer som köpts ut av Region Västerbotten senaste tiden. En av dem är Maria Löfgren, erfaren överläkare och gynekolog på Kvinnokliniken i Skellefteå.
Med åren fick hon mer och mer arbetsuppgifter och ansvar. Hon blev medicinskt ledningsansvarig och processledare och fick mer och mer administration.
– Jag fick inte någon extra tid avsatt för det och jobbade betydligt mer än jag skulle. Jag hade nästan ett år inarbetad komp när jag blev sjukskriven, säger hon.
Ersattes av stafettläkare
Vid flera tillfällen försökte Maria ta ut längre sammanhängande ledighet men nekades. Istället fick hon ströledigt några veckor här och där. När hon blev sjukskriven ersattes hon återkommande av stafettläkare.
Till slut fick hon välja mellan att flytta tjänsten till Umeå och pendla på sin fritid eller skriva på en överenskommelse om avgångsvederlag.
– För mig var det inget val, det är en personlig tragedi och har kostat skattebetalarna ofattbart mycket pengar, säger Maria Löfgren.
Klassats som arbetsskada
Försäkringskassan har klassat Maria Löfgrens utmattningssyndrom som en arbetsskada, alltså orsakad av jobbet.
Magnus Hedström, områdeschef på Region Västerbotten, kan inte kommentera det enskilda fallet men bedömer att de följt regionens riktlinjer för rehabilitering.
Vilken förmåga har ni som arbetsgivare att hantera och förhindra utmattning?
– Viktigast är att arbeta förebyggande och det gör centrum för gynekologi och obstretik genom att arbeta med Hälsofrämjande arbetsplatser, säger Magnus Hedström.
Hör Marias berättelse, varför hon köptes ut och vad hon anser hade kunnat göras annorlunda – i klippet.