Sedan torsdagen den 13 augusti har totalt 21 villainbrott anmälts i Västerbottens län. Detta skriver polisen i Västerbotten i ett pressmeddelande.
Bo Sandström är gruppchef vid polisen och ansvarig för förundersökningarna i Malå och Norsjö:
– Jag har förståelse för och delar den oro och frustration som väcks hos målsägande och i samhället, säger han i pressmeddelandet.
Han fortsätter:
– Bortsett från grova våldsbrott så är bostadsinbrott bland de allvarligaste brotten och utredningarna ligger högt uppe i vår prioritering. Vi samlar resurserna för att kunna gripa och lagföra dem som ligger bakom inbrotten, hjälpa målsägarna att få tillbaka sitt gods och även finns tillgängliga och till hands för ortsborna.
Samband mellan inbrotten?
Inbrotten är spridda över ett stort område och det finns vissa skillnader i tillvägagångsätt skriver polisen.
Man kan i nuläget inte fastslå några samband men man jobbar gemensamt med de olika utredningarna för att kunna kartlägga hur inbrotten gått till och om de är kopplade till varandra och andra inbrott i angränsande län.
Hur har inbrotten gått till?
Inbrottstjuvarna har ofta tagit sig in genom fönster eller dörrar i lägen som är skyddade från insyn och har systematiskt letat sig genom husen och siktat in sig på värdesaker som guldsmycken och kontanter.
Tjuvarna har även lyckats ta sig in i säkerhetsskåp vilket visar att de varit målmedvetna och haft tillgång till verktyg.
Flera av inbrotten skedde i skydd av mörkret och inbrottstjuvarna kan i vissa fall ha tagit sig till fots eller cykel den sista sträckan till brottsplatsen.
Var har inbrotten skett?
Det är framför allt i inlandskommunerna som villainbrotten har anmälts den senaste veckan:
• Malå – 5 stycken
• Vilhelmina – 4 stycken
• Sorsele – 4 stycken
• Storuman – 3 stycken
• Lycksele – 2 stycken
• Robertsfors – 2 stycken
• Norsjö – 1 inbrott
Kontakta polisen på 114 14 för att lämna tips. Ring 112 vid pågående inbrott.
Tips för att förebygga inbrott
Här är några råd om hur du kan minska risken för inbrott.
- Flera av inbrotten har ägt rum när målsägarna varit bortresta. Brott i bostäder förebyggs bäst med hjälp av en väl fungerande grannsamverkan. Hjälp varandra att ta hand om bostäderna, lämna helst inte huset obevakat.
- Förvara inte guld, kontanter eller andra värdeföremål i hemmet. Om du ändå förvarar sådana värdeföremål hemma så använd godkända säkerhetsskåp, exempelvis vapenskåp, och förankra dem noga så att de inte till exempel kan vältas. Detta råd gäller oavsett skåpets vikt.
- Läs mer på sidan Bostadsinbrott – skydda dig.
Källa: Polisen