Skellefteå lasarett

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tillgängligheten kommer att påverkas” – fastighetschefen Mikael Boström berättar vad ombyggnationen på Sjukhusområdet i Skellefteå innebär. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Parkeringar försvinner när Skellefteå sjukhus byggs om – patienter drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Det byggs för fullt vid Skellefteå sjukhus. Och fler byggnationer kommer det att bli framöver – något som påverkar tillgängligheten vid sjukhuset.

– Hela sjukhusområdet kommer att vara en byggarbetsplats i sju, åtta år, säger regionens projektledare Fredrik AhnOrre.

Sjukhuset renoveras och byggs ut, och när Trafikverkets och kommunens bygge av sträckningen Nordlandergatan kommer igång blir hela sjukhusområdet en byggarbetsplats.

Redan nu har närmare 60 besöksparkeringar försvunnit och under byggnationen av Nordlandergatan kommer parkeringen öster om entrén att försvinna. Den genererar idag cirka 85 platser.

P-huset överklagat

Ett parkeringshus med 320 platser skulle ha stått klart nästa år, men det har överklagats. Regionen är dock inte orolig för att det ska saknas parkeringsplatser för besökare.

– Förhoppningen är att parkeringshuset står klart hösten 2026, säger projektledaren Fredrik AhnOrre på Region Västerbotten.

Hur påverkas patientsäkerheten av byggnationerna?

Vi gör hela tiden risk- och konsekvensanalyser med patientsäkerheten. Det finns en grupp som bara tittar på det, säger Fredrik AhnOrre.

Påverkar tillgängligheten

– Tillgängligheten kommer att vara påverkad både för besökare och de som arbetar på sjukhuset. Men vi måste göra det här för att det ska bli bra i slutändan, säger Mikael Boström, regionens fastighetschef vid Skellefteå sjukhus.

Provisoriska lösningar kommer att finnas på plats, men kan snabbt ändras.

– Ena månaden kan det vara på det ena sättet som är bra och andra månaden gäller något annat, så det är viktigt att hålla koll vad som gäller, säger Mikael Boström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.