Patienten, som hade en underliggande sjukdom och nedsatt immunförsvar, hade ett litet sår på handleden och skickades därför vidare till sjukhus på grund av misstanke om infektion.
Under den 1,5 timme långa transporten till sjukhuset försämrades patientens tillstånd. Väl framme togs prover som visade att hen drabbats av en grupp A-streptokocker.
– Grupp A-streptokocker är ökända, på bara några timmar kan infektionen blossa upp och vara dödande, säger chefläkaren Maria Thorén Örnberg.
Amputerade för att rädda patientens liv
I det aktuella fallet behövde all infekterad vävnad opereras bort för att rädda patientens liv, vilket innebar att armen amputerades.
Regionen har gjort en egen utredning med deltagare från olika kliniker för att gå igenom om tider till provtagningen, insättning av antibiotika och tider för transporten hade kunnat kortas. Nu anmäls även händelsen till IVO enligt lex Maria.
– Kunde vi ha räddat armen genom snabbare handläggning? Vi ber Ivo att titta på det hela, säger Maria Thorén Örnberg.
Kunde ha stoppat bakteriens framfart
Regionens egen utredning har landat i att man borde funderat på att ta prover tidigare i vårdkedjan.
– Om det fanns möjlighet till det. Då hade man fått en hint om att det var en allvarlig bakterie och man hade snabbt kunnat sätta in antibiotika. Vi vet inte om vi hade räddat armen, men vi hade kunnat stoppa bakteriens framfart, säger Maria Thorén Örnberg.