Sjuksköterska som tränar på att sy sår på en övningsmodell.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när sjuksköterskan Jens Holmström övar på att sy sår på en övningsmodell. Foto: Jan Färingö

Patienter med sår kan få vänta timmar på akuten i Umeå – nu ska sjuksköterskor börja sy

Uppdaterad
Publicerad

Patienter med sårskador har fått vänta flera timmar på akuten vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Nu har sex sjuksköterskor utbildats i att sy sår – tanken är att detta ska korta väntetiden för patienterna.

– Läkarna kan ha väldigt mycket att göra och då kan vi hjälpa till så att patienten får gå hem tidigare, säger Jens Holmström, sjuksköterska och utbildningsansvarig på akuten.

För några år sedan utbildades erfarna sjuksköterskor på akuten i Umeå i att skriva röntgenremisser för uppenbara frakturer. Nu tar man ytterligare ett steg och utbildar sex sjuksköterskor i att sy enklare sårskador, något som tidigare bara gjorts av läkare.

– Ibland har vi uppgifter som är betydligt mer brådskande och det kan ta väldigt lång tid innan vi når en patient med ett sår, säger Samuel Gran, ST-läkare på akuten.

”Kan få vänta sex timmar eller mer”

Tanken är att förbättra flödet och minska väntetiderna på akuten.

– Patienterna med sårskador kan få vänta länge, sex timmar eller mer , säger Jens Holmström, sjuksköterska och utbildningsansvarig på akuten.

De utökade arbetsuppgifterna ses också som en kompetensutveckling för sjuksköterskor som har jobbat några år inom regionen. Det är frivilligt och sjuksköterskorna får inget extra betalt.

Kirurger utbildar

Sjuksköterskorna genomgår en halvdagskurs som hålls av två kirurger. Efter det ska de också under handledning sy riktiga sår på några patienter innan de godkänns.

– En av patienterna som jag sydde skulle ha behövt vänta väldigt länge på natten annars. Det blev en stor vinst och personen fick gå hem många timmar tidigare, säger Jens Holmström.

När sjuksköterskorna syr görs först en sårbedömning där läkare rådfrågas. Läkaren kontrollerar också efteråt att stygnen ser bra ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.