. Foto: SVT

Fjällvandrare anklagades felaktigt för falsklarm

Uppdaterad
Publicerad

Ett tyskt par fick hård kritik av polisen och utreddes för falsklarm efter att fjällräddningen hämtat dem. Men SVT kan nu berätta att polisen redan från början fick information att paret ville betala sin egen helikoptertransport.

En av sommarens stora snackisar i fjällvärlden handlar om ett tyskt par som hämtades med helikopter av fjällräddningen i Padjelanta nationalpark. Efteråt blev det stora rubriker när polisen kritiserade paret och polisens nationella samordnare för fjällräddning Stephen Jerand sa att han skulle utreda om det kunde vara ett brottsligt falsklarm.

Händelsen har också tagits som bevis för att många larm till fjällräddningen är falsklarm. SVT har granskat händelsen och bland annat gått igenom polisens egen dokumentation av räddningsinsatsen. Och SVT Nyheter kan nu redovisa vad som egentligen hände den dagen.

Stugvärd ringde polis

Det var stugvärden i Gisuristugorna Sigrid Flensburg som ringde till polisens ledningscentral i Umeå via en av polisens hjälptelefoner.

En tysk man hade gått fem kilometer från tältet till stugan och sagt att hans fru inte längre kunde gå och att de ville ha hjälp ner från fjället. Det var tydligt att mannen själv kunde betala transporten.

Polisen skickade ambulanshelikopter

Sigrid Flensburg kontaktade polisen via hjälptelefonen i stugan men kontakten mellan fjällstugan och polisen var dålig och mellan varven bröts det helt.

– Men helt plötsligt sa polisen att de skickat en ambulanshelikopter till platsen, säger stugvärden Sigrid Flensburg till SVT.

Ville betala för helikoptertransport

I polisens händelserapport kan man läsa att bara minuten efter första kontakten med stugvärdens fick polisen informationen att paret var beredd att själva betala för helikoptertransport ner från fjället. Och det är bland annat det hjälptelefonerna är till för. Att få möjlighet till hjälp även om det inte rör sig om ett direkt nödläge.

Sigrid Flensburg blev förvånad över att polisen direkt drog igång ett stort larm och hon tycker polisen agerade för snabbt med ambulanshelikoptern.

– Jag önskar polisen ställde fler frågor till mig, säger Sigrid Flensburg.

Utbildar personalen i bedömningar

Och enligt polisen nationella samordnare för fjällräddning Stephen Jerand är det något som polisen jobbar med för att få till bättre bedömningar.

– Vi har kört tre utbildningstillfällen med nya operatörer och personal på RLC. Vi trycker på att man ska intervjua den som ringer in noga för att få fram vad som är fel och vilka resurser man ska skicka, säger Stephen Jerand som också påpekar att RLC i Umeå har bra kompetens för fjällräddningsärenden.

Handlade om utmattning

Ambulanshelikoptern nådde till det tyska paret efter cirka 45 minuter och läkare konstaterade att det inte handlade om sjukdom utan utmattning. En civilhelikopter från Nikkaluokta hade också larmats tillsammans med fjällräddare det var de som flög det tyska paret till civilisationen igen. Något de betalade själva precis som de sagt från början. 

Polisen kallade det falsklarm i media

Men trots omständigheterna och det faktum att paret från början sagt att dom kunde betala sin transport så gick Stephen Jerand ut i media och sa att det kunde röra sig om ett brottsligt falsklarm.

– Den information jag fick inledningsvis sa jag att det kan eventuellt vara så att det tyder på att man antingen missbrukat larmanordning eller ett falsklarm. Men när jag läste vår händelserapport så var det okej och det är definitivt inget falsklarm. Anledningen till att jag gick ut i media är för att lyfta frågan att man måste vara förberedd när man ger sig ut i fjällen, säger Stephen Jerand, nationell samordnare för fjällräddningen inom polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.