Poliser från norra Sverige skickas till Stockholm – utredningar om våldsbrott läggs på hög

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal poliser från de fyra nordligaste länen har skickats till Stockholm för att utreda dödsskjutningar. Detta gör att utredningar om våldsbrott i Norrland läggs på hög.

– Vi hinner inte med. Dödsskjutningar i Stockholm är viktigast just nu, säger Micael Säll Lindahl, regionpolischef i Nord.

Den personal som polisen i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland nu sänder till Stockholm är framförallt utredare, kriminaltekniker, IT-experter, teknikspanare och personal i yttre tjänst.

– Vi har aldrig haft så mycket folk kommenderat under så lång tid till Stockholm. Det får konsekvenser. Nu måste vi lägga utredningar om exempelvis våldsbrott här uppe i Norrland på hög, säger Micael Säll Lindahl, regionpolischef i Nord.

Skadar verksamheten i norr

Bara i helgen skickades ett tiotal poliser till Stockholm efter de senaste skjutningarna.

– Det händer saker hela tiden och vi får avväga hur resurserna används. De poliserna som skickas ner skulle ju egentligen ha jobbat med utredningar i region nord, säger Säll Lindahl.

Ni måste jobba ikapp allt i norr sen då?

– Ja, det vi inte gör idag får vi göra imorgon. Men det är inte en önskvärd situation, det bästa är att utreda så nära i tid som möjligt. Vittnen, målsägande och andra påverkas, dessutom tappar vi i uppklarning när det drar ut på tiden.

Micael Säll Lindahl tvekar ändå inte att fortsätta skicka folk till Stockholm.

– Som polis har man ansvar för hela uppdraget. Är det väldigt ansträngt någonstans är det en hedersak att hjälpa till. Det skadar vår verksamhet, men nästa gång är det vi som behöver hjälp.

Kan handla om lång tid

Hur länge polisregion Nord kommer vara tvungna att skicka poliser till Stockholm är oklart.

– Det beror helt på när vi får stopp på skjutningarna. Men vi förbereder oss för en lång tid, säger Micael Säll Lindahl.

Hör polischefen om hur Norrland påverkas av utlånen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.