En polishund som sitter på konstgräs och en kvinnlig polis i uniform.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är rörigt” – Pernilla Markström, gruppchef för Nationella djurskyddsgruppsenheten vid polisen, håller med om kritiken som riktas mot polis och länsstyrelser i nya utredningen. Foto: SVT/Polisen

Polisen om kritiken i hundutredningen: ”Vi behöver bli bättre”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan presenterade statskontoret en utredning där både polisen och länsstyrelsen får kritik för sitt arbete med att stoppa farliga hundar. Ansvarig på polisen håller med om delar av kritiken.

– Vi behöver bli bättre på samverkan, säger Pernilla Markström, gruppchef för nationella djurskyddsgruppen vid polisen.

Utredarna slog fast att både polisen och länsstyrelserna behöver stärka interna rutiner, och menar att polisen tolkar sitt uppdrag snävt.

– De har ibland avstått från att omhänderta hundar trots att situationen har varit allvarlig, sa utredningsledaren Hanna André.

Farliga hundar

Pernilla Markström anser att det finns stora utmaningar med hur arbetet bedrivs idag.

”Delat ansvar är inget ansvar”

Ett av problemen med lagstiftningen är det delade ansvaret mellan polisen och länsstyrelserna.

– Delat ansvar är inget ansvar, sägs det ju, och det är rörigt för medborgarna. Den som blir drabbad vet inte vem man ska vända sig till – länsstyrelsen eller polisen, säger Pernilla Markström.

Rutinerna behövs ses över

Hon säger att hon själv kommer att ta initiativ till tätare möten mellan polisen och länsstyrelserna för att förbättra samarbetet. Även polisens interna rutiner behöver ses över, det går ibland väldigt långt mellan gångerna som en enskild polisanställd hanterar djurärenden.

– Det finns till exempel checklistor som inte alla poliser känner till, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Farliga hundar

Mer i ämnet