En schäfer till vänster och utredningsledaren Hanna André till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utredningsledaren Hanna André om de största bristerna som de har upptäckt – hos polis, länsstyrelser och regeringen. Foto: SVT

Efter hundattackerna – utredning slår fast: Krävs en lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheternas arbete med att stoppa farliga hundar fungerar alldeles för dåligt – detta slår en ny utredning fast. Utredarna menar att myndigheterna behöver ökade befogenheter för att kunna arbeta mer effektivt och skyndsamt.

– Där behöver regeringen ta initiativ till lagändringar, säger Statskontorets generaldirektör Annelie Roswall Ljunggren.

SVT har de senaste åren rapporterat om flera brister och luckor i lagen vad gäller myndigheternas tillsyn av farliga hundar. En kartläggning av anmälningar om farliga djur till länsstyrelserna visade till exempel att bara 1,6 procent av fallen leder till omhändertagande.

Bland annat omkom en kvinna i Robertsfors i oktober år 2022 efter att ha blivit attackerad av sin egen hund.

Kvinna i Robertsfors blev ihjälbiten av sin egen hund

Statskontoret fick därför i uppdrag av landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) att analysera och bedöma effektiviteten i länsstyrelsernas och polisens verksamhet enligt lagen om tillsyn av hund och katt och delar av djurskyddslagen.

”Behöver arbeta annorlunda”

I utredningen har man bland annat tittat på samverkan mellan länsstyrelserna och polisen, deras uppgiftsfördelning och befogenheter.

Utredarna slår fast att både polisen och länsstyrelserna behöver stärka interna rutiner, och menar att polisen tolkar sitt uppdrag snävt.

– De har ibland avstått från att omhänderta hundar trots att situationen har varit allvarlig, säger utredningsledaren Hanna André.

Gemensamt system saknas

Utredarna anser dessutom att länsstyrelsernas hanteringssystem för djurärenden inte säkerställer att de handlägger ärenden enhetligt, rättssäkert och effektivt.

Systemet tillåter inte att söka på tidigare beslut om farliga hundar som tagits i andra län. Länsstyrelserna har dock tagit initiativ till att utveckla ett nytt it-system som ska förbättra det.

Utesluter inte rasförbud

Regeringen har inlett en analys för att se om föreslagna åtgärder i utredningen är tillräckliga.

En fråga som utredningen inte lyfter är införande av förbud mot vissa hundraser, något som finns i både Norge och Danmark.

– Jag varken stänger eller öppnar några dörrar. Jag vill komma tillrätta med problemet, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Statskontorets förslag om tillsyn av farliga hundar

  • Länsstyrelserna stärker sina interna system och stödstrukturer för att se till att de hanterar och fattar beslut enligt tillsynslagen och djurskyddslagen på ett mer enhetligt sätt. Länsstyrelserna bör även se över både hur mycket resurser som de tilldelar verksamheten enligt tillsynslagen och sin tillgänglighet för allmänheten och för andra myndigheter.
  • Polismyndigheten säkerställer att deras rutiner och tillämpning av gällande rätt är anpassade till myndighetens uppdrag. Det handlar bland annat om att förtydliga interna rutiner och kommunikation så att de överensstämmer med lagstiftning, förarbeten och JO-beslut som gäller handräckningar och omedelbara omhändertaganden av hundar enligt tillsynslagen.
  • Regeringen ger myndigheterna ökade befogenheter inom tillsynslagen och djurskyddslagen genom att ta initiativ till författningsändringar. Det handlar bland annat om att utöka länsstyrelsernas möjligheter att utreda anmälningar enligt tillsynslagen, och att ge både länsstyrelserna och Polismyndigheten bättre möjligheter att agera skyndsamt när djur behöver omhändertas.
  • Myndigheterna förbättrar sin samverkan på lokal, regional och nationell nivå.
  • Regeringen ger en länsstyrelse i uppdrag att ta fram nationella mål och indikatorer för arbetet enligt tillsynslagen, samt att följa upp och rapportera arbetet till regeringen. Samma länsstyrelse bör få i uppdrag att ansvara för samordning, stöd och vägledning samt för att utfärda föreskrifter för verksamheten enligt tillsynslagen.
  • Regeringen förtydligar sina förväntningar på Polismyndighetens roll i verksamheten enligt tillsynslagen.

Fakta: Statskontoret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna i Robertsfors blev ihjälbiten av sin egen hund

Mer i ämnet