År 2018 var Sara Bergmark från Umeå och hennes dotter Nina och träffade en bekants hund av rasen Siberian husky. Flickan skulle klappa hunden när den plötsligt högg henne i ansiktet.
– Det första hon sa var ”Mamma det gör ont, men jag tror att ögat sitter kvar”.
Nina förlorade flera tänder och fick en tårkanal avsliten vid attacken. Hon syddes först med 30 stygn och opererades flera gånger. Flera kosmetiska operationer återstår än idag. Sara Bergmark polisanmälde händelsen och ville att hunden skulle mentaltestas. Detta skedde inte. Det beslutades dock att hunden skulle bära munkorg inom tättbyggt område.
Attackerade två kvinnor
I februari 2022 bet hunden sönder en klänning på en kvinna på en byväg utanför Umeå. Månaden efter mötte en äldre kvinna hunden på samma väg när en förälder till en av ägarna var ute och rastade den med hundsläde. Hunden attackerade då kvinnan och slet sönder stora delar av hennes underarm.
Efter det mentaltestade polisen hunden. Under testet blev hunden så aggressiv att testet fick avbrytas för personalens säkerhets skull. Därefter avlivades hunden. Personen som körde släden dömdes till dagsböter för vållande till kroppsskada.
”Lagen måste ändras”
Sara Bergmark är mycket kritisk till att ingen tog hennes larm på allvar.
– Det behövs en förändring i lagstiftningen. De andra attackerna hade kunnat förhindrats om man tagit rätt beslut i början. Hade min dotter blivit biten på samma sätt som kvinnan tror jag inte att hon hade överlevt.
När SVT Nyheter granskade hundattacker och tillsynslagen ifjol sa landsbygdsministern Peter Kullgren (KD) att lagen eventuellt behövde skärpas. Det arbetet pågår just nu.
– Det är en högt prioriterad fråga som regeringen ser över och bereder en lämplig åtgärd, säger Amanda Siwertzon, kommunikatör på Landsbygs- och infrastrukturdepartementet.
Dottern Nina heter egentligen något annat.
Så ser lagen om omhändertagande av hundar ut:
11 § För att hindra att en hund orsakar skada eller avsevärd olägenhet får länsstyrelsen, om inte andra, mindre ingripande åtgärder anses tillräckliga, besluta att den ska omhändertas.
Om det är nödvändigt att omedelbart omhänderta en hund för något av de syften som anges i första stycket, får Polismyndigheten besluta om detta. Lag (2018:54).
11 a § Om ett beslut om omhändertagande har meddelats av Polismyndigheten, ska myndigheten skyndsamt informera länsstyrelsen om beslutet. Länsstyrelsen ska skyndsamt pröva om beslutet ska fortsätta att gälla.
Den beslutande myndigheten ska ansvara för att omhändertagandet verkställs. Om länsstyrelsen beslutar att Polismyndighetens beslut om omhändertagande ska fortsätta att gälla, ska länsstyrelsen skyndsamt ta över ansvaret för verkställigheten av beslutet. Lag (2018:54).
12 § Om en hund har omhändertagits med stöd av 11 §, får ägaren eller innehavaren inte förfoga över hunden utan tillstånd av den beslutande myndigheten. Länsstyrelsen får, efter utredning, besluta att hunden ska säljas, skänkas bort eller, om hunden utgör en fara för människor eller djur eller om det annars finns särskilda skäl, avlivas.
Länsstyrelsen ska ansvara för att beslut enligt första stycket verkställs. Lag (2018:54).
Källa: Riksdagen