Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Monica Andersson blev hundbiten i en by i Robertsfors kommun. Hon vill att myndigheterna agerar snabbare mot aggressiva hundar. Foto: Polisen/SVT

Hundar satte skräck i hel by i Robertsfors kommun – bet Monica i låret

Uppdaterad
Publicerad

Monica Andersson och flera av hennes grannar blev attackerade och bitna av samma hundar i en by i Robertsfors kommun. Hon tycker att myndigheterna måste kunna agera både snabbare och hårdare.

– Vi kan inte vänta på att någon blir ihjälbiten innan länsstyrelsen agerar, men nu säger de att de inte har mandat att göra någonting.

I slutet på oktober dödades en kvinna i Robertsfors efter att hennes hund attackerat henne. Men det är inte den enda incidenten med farliga hundar i kommunen. 

Några mil bort blir Monica Andersson i juni 2020 attackerad. Hon är på promenad längs byavägen när det plötsligt springer fram en stor hund av typen Cane Corso och hugger henne i knät. Efter att ha pratat en stund med ägaren som kom ut gick hon vidare. Hunden rusade då efter och högg henne i låret.

Kvinna i Robertsfors blev ihjälbiten av sin egen hund

– Jag var skräckslagen, det var fruktansvärt. Och jag är inte hundrädd, jag tycker om hundar. Men det här var fruktansvärt jobbigt, säger Monica Andersson.

Byn i skräck

Efter att flera personer anfallits utanför samma hus, där det då hölls 29 hundar, befann sig byn i skräck. Vid ett tillfälle jagade fem hundar ikapp och bet en person som passerade i båda benen. Vid ett annat tillfälle jagade hundarna efter en mamma och hennes unga dotter som cyklade förbi.

Monica Andersson berättar att det tog flera månader innan hon vågade gå längs byavägen igen och då hade hon skaffat en kraftig skyddsspray för att ens tordas gå ut.

Vill skärpa lagen

Monica Andersson menar att det är hon själv och hennes grannar som har fått driva processen, bland annat genom att polisanmäla, för att få bort de aggressiva hundarna från byn. Men utan att få stöd av myndigheterna. 

Lagar och tillsynen måste skärpas ordentligt, menar hon. 

– Jag tycker att det fungerar väldigt dåligt nu, länsstyrelsen säger hela tiden att de inte kan göra något. Men se på det som hände nyss här i närheten, det kan inte behöva gå så långt innan någon agerar. Det här är horribelt.

Länsveterinären: ”Tar tid”

Länsveterinär Annelie Grip Hansson säger till SVT att de behöver kommunicera både med dem som blivit utsatta och djurhållarna och att det tar tid.

– Vad gäller tillsynslagen har vi inte någon uppsökande verksamhet eller uppföljning av de beslut som fattats. Det mandatet ingår inte i lagen idag och då kan vi inte göra det, säger Annelie Grip Hansson.

Efter bybornas polisanmälningar agerade länsstyrelsen och kvinnan som ägde hundarna åtalades för vanvård och fick ett år senare förbud om att ta hand om djur.

Hon dömdes nyligen även för djurplågeri, tingsrätten konstaterade att de 27 hundar som då fanns där hade levt i misär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annelie Grip Hansson, länsveterinär i Västerbotten Foto: TT/SVT

Om sammanställningen

  • SVT har sammanställt länsstyrelsernas förteckningar när det gäller anmälningar enligt ”Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter”.
  • Sammanställningen omfattar 19 av 21 länsstyrelser (Blekinge och Gävleborg saknas). Insamlingsperioden är från och med andra halvåret 2018 fram till och med oktober 2022. Länsstyrelserna tog över ansvaret för tillsynen från Polisen i mitten av 2018.
  • Totalt inkom 17.671 ärenden till länsstyrelserna under perioden. Alla ärenden går inte att utreda, till exempel där det saknas uppgifter om hundägare. Det kan även komma in flera anmälningar som rör samma händelse. Dessa gallrades bort och kvar blev 11.481 ärenden som länsstyrelserna hade att hantera.
  • Dessa hanterbara ärenden fördelades i följande kategorier:

Föreläggande: Beslut enligt 8§ eller 9§ tillsynslagen, det vill säga brister i tillsyn. Då kan krav ställas på koppel, munkorg, betryggande inhägnad med mera. Här kan även vite förekomma. Det kan även gälla krav på märkning och registrering.

Omhändertagande m.m.: Majoriteten rör omhändertagande av hund eller katt, men kan även gälla avlivning, hundförbud, försäljning med mera.

Ingen åtgärd: Ärendet avslutas utan åtgärd och/eller att djurägaren informeras vilka krav som ställs enligt tillsynslagen. Djurägaren kan ha vidtagit åtgärder så att inget föreläggande behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna i Robertsfors blev ihjälbiten av sin egen hund

Mer i ämnet