– Lagstiftningen har alltid sina förtjänster och begränsningar. Vad gäller tillsynslagen har vi inte någon uppsökande verksamhet eller uppföljning av de beslut som fattats. I den delen som gäller uppföljning skulle det vara bra att ha en möjlighet att få följa upp. Men det mandatet ingår inte i lagen idag och då kan vi inte göra det, säger Annelie Grip Hansson.
Forskare: ”Urusel lag”
Sirkku Sarenbo som är forskare vid Linnéuniversitetet och expert på djurskydd säger till SVT att tillsynslagen är ”urusel”. Flera hundbitna privatpersoner som SVT intervjuat riktar också kritik både mot lagen och länsstyrelserna. Myndigheterna måste agera både snabbare och hårdare, menar de.
– Det är en hantering där vi behöver kommunicera med djurhållare och dem som blivit utsatta och då tar det tid. Sedan har lagstiftningen de begränsningar den har. Vi har möjlighet att fatta beslut gällande vissa åtgärder medan andra åtgärder inte finns med i repertoaren helt enkelt, säger Annelie Grip Hansson.
Flesta anmälningarna avskrivs
SVT har granskat hur många av de anmälningar kring hundar gällande Lagen om tillsyn om hundar och katter till länsstyrelserna som lett till åtgärder under perioden 2018-2022.
För Västerbotten har bara 9 procent av anmälningarna lett till någon åtgärd. Rikssnittet ligger på 13 procent. Av 256 anmälningar avskrevs 233 stycken i länet utan någon som helst åtgärd.
– Jag har ingen kommentar. Men det man kan konstatera är att det är väldigt olika kvalité på de anmälningar som kommer in. I väldigt många fall kan man varken identifiera ägare eller hund, säger Annelie Grip Hansson.
Fakta Anmälningar Västerbotten perioden 2018-2022
- Omhändertagande mm: 8 fall
- Föreläggande: 15 fall
- Ingen åtgärd: 233 fall
- Totalt antal anmälningar: 256 st
Källa: Länsstyrelsen
Om sammanställningen:
- SVT har sammanställt länsstyrelsernas förteckningar när det gäller anmälningar enligt ”Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter”.
- Sammanställningen omfattar 19 av 21 länsstyrelser (Blekinge och Gävleborg saknas). Insamlingsperioden är från och med andra halvåret 2018 fram till och med oktober 2022. Länsstyrelserna tog över ansvaret för tillsynen från Polisen i mitten av 2018.
- Totalt inkom 17.671 ärenden till länsstyrelserna under perioden. Alla ärenden går inte att utreda, till exempel där det saknas uppgifter om hundägare. Det kan även komma in flera anmälningar som rör samma händelse. Dessa gallrades bort och kvar blev 11.481 ärenden som länsstyrelserna hade att hantera.
- Dessa hanterbara ärenden fördelades i följande kategorier:
Föreläggande: Beslut enligt 8§ eller 9§ tillsynslagen, det vill säga brister i tillsyn. Då kan krav ställas på koppel, munkorg, betryggande inhägnad med mera. Här kan även vite förekomma. Det kan även gälla krav på märkning och registrering.
Omhändertagande m.m.: Majoriteten rör omhändertagande av hund eller katt, men kan även gälla avlivning, hundförbud, försäljning med mera.
Ingen åtgärd: Ärendet avslutas utan åtgärd och/eller att djurägaren informeras vilka krav som ställs enligt tillsynslagen. Djurägaren kan ha vidtagit åtgärder så att inget föreläggande behövs.