André Westberg, gruppchef på ungdomsgruppen vid polisen i region nord. Foto: TT/Privat

Polisen om rövmånaden: ”Meddelandet kan vara olagligt att sprida”

Uppdaterad
Publicerad

Ett meddelandet där killar uppmanas att ta tjejer på rumpan sprids bland barn i Sverige. Nu menar polisen att meddelandet kan vara olagligt att sprida vidare.

Meddelandet på Snapchat har spridits bland annat mellan mellanstadieelever i Umeå. I meddelandet står det att killar, under december månad, får ta hur mycket de vill på tjejers rumpor. Månaden kallas ”rövmånaden”.

– Man måste göra en bedömning från fall till fall, men rent spontant är det fördjävla dumt och olämpligt att skicka en sådan sak vidare. Det kan vara anstiftan till brott, säger André Westberg, gruppchef på ungdomsgruppen vid polisen.

sexuella trakasserier på skolor

”Gör mig bekymrad”

Enligt André Westberg måste man bland annat se vilket uppsåt personen som skickar vidare ett sådant meddelande har. Han har inga ärenden hos sig där personer har anmält meddelandet, men säger att det inte behöver betyda att det inte blivit anmält.

– Det som gör mig bekymrad är att man i kölvattnet av #metoo väljer att sprida ett sånt meddelande med ett sådant budskap, säger André Westberg.

Föräldrar har ansvaret

André Westberg tycker att skolorna ska prata med sina elever, men att det yttersta ansvaret ligger hos föräldrarna.

– Har man gett sin son eller dotter en mobil har man ett ansvar över vad som skickas ifrån den, säger han.

Små barn kanske inte förstår

Han tycker det är viktigt att föräldrarna pratar med sina ungdomar, men att även ungdomarna själva har ett ansvar mot varandra.

– Vi ska inte dumförklara våra ungdomar. Är man åtta år gammal kanske man inte förstår vad man skickar vidare. Men går man i högstadiet då bör man förstå att man inte skickar vidare en sådan här sak, säger André Westberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

sexuella trakasserier på skolor

Mer i ämnet