Många poliser upplever att samhället sviker människor med psykisk ohälsa. Den slutsatsen dras efter att Polisförbundet genomfört en enkätundersökning bland sina medlemmar.
I Region Nord, som innefattar Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten, upplever sju av tio poliser frustration vid minst vartannat handräckningsärende som involverar personer med psykisk ohälsa.
Dålig hjälp från psykvården
Handräckning kan innebära att polisen omhändertar en person och kör den till en klinik för vård. Frustrationen handlar om att mycket tid går åt till långa resor, och att samhället ändå inte tar hand om den sjuka personen i slutänden.
Poliserna ser att samma personer omhändertas igen och igen, och hälften av gångerna upplevs personerna så sjuka att de inte kan klara sig själva för tillfället.
– Den här frustrationen är ett tecken på att verksamheten inte är effektiv, vare sig för polisen eller för de som är sjuka. Att vara sjuk och behöva vård är ju i sig inte ett brott. Dessutom innebär det här en stress för poliser som kan tvingas ha våldsamma personer i bilen under väldigt lång tid, säger Torgny Olofsson, ordförande i Polisförbundet Nord, i ett pressmeddelande.
Otillräckliga kunskaper
Dessutom säger poliserna i undersökningen att de ofta känner sig otillräckliga när det gäller att ta hand om människor med psykisk ohälsa, och 90 procent saknar vidareutbildning.
Polisförbundets ordförande Lena Nitz menar också att det behövs mer kunskap än den som ingår i grundutbildningen.
I Stockholm pågår ett tvåårigt projekt med en psykiatrisk akutbil som ska kunna hantera en del av larmen och bidra till att förhindra självmord, och 70 procent av poliserna i Region Nord är positiva till att också få en sådan försöksverksamhet.
Polisförbundets krav på åtgärder
- Utöka satsningen på psykiatriska akutbilar till hela Sverige
- Obligatorisk vidareutbildning för poliser i hur man möter människor med psykisk ohälsa
- Högskoleutbildning för poliser.