Andreas Löwenhöök och Evelina Fahlesson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur många personer påverkas egentligen – hör oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) och kommunalrådet Evelina Fahlesson (S) om hur man tolkar situationen helt olika. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Politisk strid i Skellefteå kring lönekravet – M kritiska: ”Trissat upp tonläget”

Uppdaterad
Publicerad

130, 100 eller 8? Det råder politisk oenighet i Skellefteå kommun gällande hur många personer som påverkas av det nya försörjningskravet. Enligt Socialdemokraternas uträkning handlar det om ca 130 personer, något som Moderaterna kallar för överdrivna siffror.

– Socialdemokraterna har trissat upp tonläget, säger oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).

Kommunalrådet Evelina Fahlesson menar att kommunen som arbetsgivare har som uppgift att kontrollera att personen har ett arbetstillstånd.

– Men det är Migrationsverket som har listan på anledningen till det och den anledningen kan vara flera olika saker, säger kommunalrådet Evelina Fahlesson (S).

Migrationsverket har utifrån ett organisationsnummer från Skellefteå kommun räknat att det finns åtta personer som beviljats arbetstillstånd på grund av arbete.

– Socialdemokraterna skapar oro bland personer som inte kommer att beröras av höjda försörjningskravet, säger oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.