Zana Rafaat på äldreboende i Jörn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Zana Rafaat berätta om sitt jobb på äldreboendet i Jörn – ett jobb han är rädd att förlora när försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare höjts. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Zana i Jörn är orolig för att utvisas på grund av nya försörjningskravet

Uppdaterad
Publicerad

Zana Rafaat arbetar inom äldreomsorgen i Jörn i Skellefteå kommun, likt hans fru och två äldsta barn. I november gick hans arbetstillstånd ut och nu är han orolig att han ska tvingas lämna Sverige.

– Det blir katastrof om det händer något med familjen, säger Zana Rafaat.

Zana Rafaat kom till Sverige från Irak under 2015. Sedan fem år tillbaka har han och delar av hans familj blivit fast anställda på äldreboendet i Jörn.

– Jag tycker om mitt jobb. Jag älskar att hjälpa de gamla, säger Zana Rafaat.

Har en lön under 27 360 kronor

Zanas arbetstillstånd gick ut i början av november. Sedan dess lever han i rädsla att bli utvisad från Sverige. Han tjänar under de 27 360 kronor som krävs för att få beviljat arbetstillstånd efter den 1 november.

Väntar på beslut från Migrationsverket

Han vet inte när han får besked från Migrationsverket. Sist han ansökte om arbetstillstånd tog det sju månader att få det beviljat.

– Jag har skaffat körkort, vi har köpt hus och vi har byggt ett liv här i Jörn. Jag vill inte förlora allt, säger han.

HÖJT FÖRSÖRJNINGSKRAV FÖR ARBETSTILLSTÅND

  • Från den 1 november krävs en lön på 80 procent av senaste medianlönen för den som söker arbetstillstånd i Sverige från ett land utanför EU/EES. Det är en höjning från 13 000 kr till 27 360 kronor.
  • Det nya kravet gäller för uppehållstillstånd som beviljas på grund av arbete.
  • Det innebär att personer som till exempel ansöker om eller har uppehållstillstånd på grund av skydd, familjeanknytning, studier, eller tillstånd enligt massflyktsdirektivet eller gymnasielagen, inte påverkas av höjningen.
  • En person som har ett pågående arbetstillstånd påverkas först när hen ska ansöka om förlängt uppehållstillstånd, då är det den senast publicerade medianlönen vid tidpunkten för ansökan som ska gälla vid prövningen.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.