Bilden är ett montage. Foto: SVT

Populära pepparkakor skövlar regnskogar

Uppdaterad
Publicerad

Se upp för palmolja. Den uppmaningen riktar bland annat Naturskyddsföreningen till många konsumenter.

Palmoljan skördar stora mängder regnskogar. Trots det är många av bakverken nu i juletid gjorda med palmolja bland ingredienserna.

Nyåkers pepparkakor marknadsför nu sina palmoljefria produkter, men det mesta i deras sortiment innehåller palmolja, till exempel företagets pepparkakor.

– Vi har tagit fram palmfria produkter. Tyvärr är det väldigt dyrt. Vi kan inte baka med flytande fett, då hade vi gjort det. Vi behöver ett fast fett, annars måste vi tumma på kvalitén, säger Gabriella Lindqvist, kvalitetsansvarig vid Nyåkers pepparkakor.

Läs även: Matexperten berättar varför man använder palmolja

Finns även i choklad, chips och smink

De allra flesta mumsar i sig pepparkakorna under julen utan att titta närmare på innehållsförteckningen. Men för den som läser noggrant framgår det numera om det finns palmolja bland ingridienserna. Förutom i bakverk som pepparkakor finns också palmolja i chips, choklad och smink, biodiesel med mera. Problemet är att palmoljan skövlar enorma mängder skog i tropiska länder.

– Palmoljan i sig är inget problem, det är de storskaliga metoderna att avverka skog som är problemet. Skogarna avverkas i en rasande takt och marker dikas ut. Båda de här åtgärderna har ett stort klimatavtryck, och många djur har heller inget hem, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Har palmolja i de flesta av sina kakor

Palmoljan används av de flesta kaktillverkare. Nyåkers pepparkakor har många olika kakor i sitt sortiment, de allra flesta bakas med palmolja.

På sin hemsida lyfter företaget nu också fram sina nya palmoljefria produkter.

– Ja, vi har tagit fram produkter som är palmoljefria, vi är väl medvetna om debatten. Världsnaturfonden har också skrivit att man ska ställa krav på sina leverantörer och köpa certifierad palmolja, men de säger också att vi inte ska sluta köpa den, utan köpa certifierad, säger Gabriella Lindqvist.

Framtiden ser svår ut

Hon säger att Nyåker använder certifierad palmolja och att Nyåker jobbar med framtiden. De provar sig fram och har provat mycket innan de hittade rätt med sina palmfria produkter, menar hon.

– Certifierad palmolja är ett steg på vägen, men inte tillräckligt, anser Naturskyddsföreningen.

– Ett generellt problem när det gäller palmolja är att det finns bristande spårbarhet. Den palmolja som finns i våra kakor är svår att spåra och man vet inte vilken odling den kommer ifrån, säger Johanna Sandahl.

Hur ser framtiden ut för Nyåkers pepparkakor?

– Det var mycket svårare än vi trodde. Vi har lagt mycket tid och pengar på det och vi får se hur det går att få in det sortimentet hos alla kedjor. Kanske kan vi utvärdera om ett år, säger marknadschefen Per Åström. 

”Lagar och regler behövs”

Naturskyddsföreningen vill inte uppmana till bojkott eftersom att det också finns små hållbara odlingar som människor lever på. Däremot behöver rovdriften på palmoljan upphöra, anser Johanna Sandahl.

– Det behövs ett minskat tryck på den här produktionen. Hela systemet behöver städas upp. Det behövs lagar och regler som garanterar att den uthålliga produktionen fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.