• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

En man i runda, blå glasögon är ute och rastar sin hund. I bakgrunden syns en fabriksbyggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Prästen Anders Hedström bor ett stenkast från batterifabriken – i klippet berättar flera bybor om oron efter det stora varslet på Northvolt. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Prästen Anders är granne med Northvolt i Skellefteå – oro över varselbesked: ”Tråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Bergsbyn är närmsta grannar med batterifabriken i Skellefteå och flera arbetar på fabriken. De tycker det är tråkigt att företaget varslat om neddragningar.

– All oro möter man bäst genom att prata, säger prästen Anders Hedström.

Bergsbyns invånare skulle på tisdagskvällen få möjlighet att ställa frågor till Northvolt om batterifabrikens status, men mötet i stadsdelens kyrka ställdes plötsligt in.

– Det beror nog på situationen just nu. Jag förstår att de ställer in, säger prästen Anders Hedström. Vi får ställa våra frågor vid nästa möte.

Ekonomisk kris för Northvolt

Det blir alltså fler möten?

– Det tror jag.

Bergsbyn, med sina drygt 1 300 invånare, ligger precis nedanför det enorma fabriksområdet. Hus har hyrts ut till entreprenörer som bygger fabriken, och Bergsbybor arbetar i produktionen.

– Givetvis är det aldrig roligt att få ett sådant här besked. Det har flyttat hit människor från andra länder, även till Bergsbyn. De är jag mest orolig för, säger prästen Anders Hedström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet