Kylvattnet från ett framtida kärnkraftverk i finska Pyhäjoki skulle kunna riskera att sabotera fiskvandringen i Bottenvikens älvar. Det hävdar Havs- och vattenmyndigheten och Länsstyrelsen i Norrbotten.
De remissvaren och många andra ska nu sammanställas av Naturvårdsverket och skickas till Finland i början av maj.
Flera svenska myndigheter är också oroade över vad som händer vid en kärnkraftolycka bara 15 mil från Skellefteå. Men i svaren finns också till exempel Miljövänner för kärnkraft som är positiva till den finska inställningen till atomenergi.
Protesterar mot bygget
Alla kustkommuner i Norrbotten utom Luleå protesterar mot kärnkraftsprojektet och i Skellefteå, som alltså ligger knappa 15 mil från Pyhäjoki, hålls idag en stor manifestation på Möjligheternas torg. Det är nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken som står bakom och förhoppningen är att sätta stopp för ett bygge.
– Manifestationen är ett sätt att vara ute och visa vad vi uppnått och vad vi hoppas på framöver. Det vore förfärligt att få upp kärnkraft i Bottenviken nu när den i stort sett är under avveckling. Vi har räknat ut att det här är europas enda kärnkraftsfria region, så den vill vi freda, säger Rolf Granstrand som representerar nätverket.
Representanter från fem av Skellefteå politiska partier medverkar också under dagens manifestation, S, Kd, C, Mp och V. Folkpartiet och Moderaterna har avböjt, enligt Granstrand som ändå hoppas att allmänheten visar sitt stöd under dagen.
– Vi hoppas på mycket folk, men man kanske inte kan hoppas på lika mycket som vid guldfesten i tisdags.
Ett projekt kantat av avhopp
Flera stora finansiärer har redan valt att hoppa av kärnkraftsprojektet, men nu har det ryska bolaget Rosatom klivit in och vill bygga och äga ett kärnkraftverk med en något mindre reaktor. Därför har där gjorts en ny miljökonsekvensbeskrivning där Sverige får tycka till.
– Det är viktigt att det här sprids till Finland där beslutet tas. Vi har en lång seg kampanj fram till hösten när finska riksdagen mer eller mindre fattar ett slutgiltigt beslut i frågan, säger Rolf Granstrand.
2024 kan kärnkraftverket stå klart.