Foto: Privat

Räddade avmagrade ekorrungar från vinden

Uppdaterad
Publicerad

Ett par i Västerbottens inland fick kontakt med en kvinna som hade hittat två magra ekorrungar på sin vind. Intill ungarna låg den döda ekorrmamman. Under flera veckors tid har paret matat ekorrarna med nappflaska, masserat deras magar och låtit dem sova i deras fickor.

– Ekorrungarna hade hår och ögon när de hittades, så de var uppskattningsvis några veckor gamla, och varken vi eller kvinnan som hittade dem hade hjärta att slå ihjäl ungarna. Så vi bestämde oss för att hjälpa dem, säger kvinnan som vill vara anonym.

TV: Se när den räddade ekorrungen får mjölkmustasch

Sov i fickor och åt melon

Hon berättar att hon och hennes man gjorde ett stort bo till ekorrarna ute i deras trädgård så att ekorrungarna kunde gå ut och in som de ville. De matade ekorrungarna med nappflaska och lät de klättra upp för deras kläder.

– De första dygnen matade vi dem med kattmjölk, sedan beställde vi nappflaskor och matade dem med pulveriserad getmjölk så att de fick i sig näring. Och sedan stoppade de i sig allt möjligt, säger kvinnan.

Ekorrungarna klättrade gärna uppför kläderna och trivdes bra i parets handflator. Foto: Privat

Gurka, melon, frön, mandlar och nötter. Det mesta tyckte ekorrungarna om. Och om hon eller hennes man sträckte fram en arm så kom de gärna. De tyckte om att sova i parets fickor eller händer och de tränade genom att springa upp för parets kläder.

– Man skulle helst ha på sig jeans, då fick de bra grepp, säger kvinnan.

I ungefär två månaders tid har paret sett till att ekorrungarnas tarmfunktioner har kommit igång igen genom att massera deras magar. De har även tvättat ekorrarnas päls och sett på när de sprungit ut i trädgården och till parets fågelholk där de trivdes bra.

Glada att kunna hjälpa

För några veckor sedan släppte paret så ut ekorrungarna i det fria. Den första tiden höll de sig ändå kvar i parets trädgård. Men nu har de inte synts till på några veckor.

– Det är klart att det känns tomt här nu, men det känns skönt att vi kunde hjälpa till och att de var vid god vigör då vi släppte dem, säger kvinnan.

Så gör du om du hittar skadade vilddjur

Ett vilt djur ska inte hållas i fångenskap, oavsett om det är skadat eller inte.

För att vårda och rehabilitera skadat vilt krävs tillstånd från Länsstyrelsen enligt jaktlagstiftningen. Ett antal privatpersoner och föreningar har tillstånd att ta hand om skadade djur. Tillstånden gäller vanligen igelkott, ekorre, harar samt fredade fåglar. Vården ska ges under överinseende av veterinär.

Det är förbjudet enligt djurskyddslagen att hålla viltfångade djur för sällskap och hobby. Enligt Artskyddsförordningen får du inte förvara eller transportera fåglar av arter som lever vilt inom Europeiska unionen.

Kontakta din Länsstyrelse för att få reda på vilka som har tillstånd att hålla och rehabilitera skadat vilt i ditt län.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.