Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tommy Forsgren/SVT

Räddningstjänsten i Umeå om avspärrningarna: Lite bökigt

Uppdaterad
Publicerad

Centrala Umeå är avspärrat på grund av kungaparets besök. Det gör det krångligare för räddningstjänsten vid utryckningar.

– Det är lite bökigare för oss när det är avstängt, säger Joakim Olsson, insatsledare hos räddningstjänsten i Umeå.

Under torsdagen besöker kungaparet Umeå då kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen. I samband med besöket är centrumfyrkanten avspärrad för trafik. För räddningstjänsten i Umeå blir det besvärligare än vanligt att ta sig fram.

– Vi har ju längre att köra. Det största problemet är att ta sig över södra sidan av älven. De har stängt av Tegsbron som vi brukar köra. det beror också på trafiken i övrigt, säger Joakim Olsson.

Har personal inne på området

För att klara av eventuella larm i centrumfyrkanten har räddningstjänsten en bil stationerad innanför avspärrningarna.

– Vi är stoppad för att köra genom fyrkanten, det har polisen bestämt. Men vi har planerat för det här och har bemanning inne på området tillsammans med ambulans för att ta larm där.

Men om det blir en storbrand i centrum?

– Då växlar vi upp som vanligt. Vi har en ledningscentral med polis, ambulans och räddningstjänst som koordinerar om oss. Vi blir insläppta om det behövs.

Även ambulansen har ett liknande upplägg.

– Det funkar bra för oss. Vi har en bra dialog med polisen och har förberett hur vi ska ta oss fram om det behövs. Om det blir fördröjningar får vi se efteråt, det är svårt att veta nu, säger Stian Sjöskog Kvalvik,verksamhetschef för ambulansvården i Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.