Yasin, eller Yasin Abdullahi Mahamoud som han egentligen heter, rappar om vapen och droger. Han är sedan tidigare dömd för bland annat förberedelse av människorov och grovt vapenbrott.
Gör comeback i Umeå – får kritik av polis och politiker
Efter att inte ha vistats offentligt på nästan ett decennium gör rapparen i år comeback på scenen. Den första spelningen på nio år blir i Umeå på Brännbollsyran i slutet av maj.
Thomas Palmgren, spaningschef vid Polisen, menar att det är problematiskt.
– Är man drogliberal och uttrycker glorifiering av våld och gängkriminalitet, ska man kanske ta sig en extra fundering om det är rätt väg att gå, att boka de artisterna, säger han.
Bokningen får även kritik från kulturpolitiker. Anton Bergström Nord (M) ifrågasätter att musik- och evenemangsbranschen håller den typen av artister om ryggen.
– Den här musikgenren har kända kopplingar till gängkriminalitet och rapparna har en stor betydelse för gängen i Sverige, säger han.
Tillbakavisar kritiken
Peter Arkhult, vd för Homerun Festivals som arrangerar Brännbollsyran, tycker att bokningen är något positivt.
– Den musik han skriver idag handlar snarare om kärlek och utanförskap. Vi vill snarare vända på frågan och peka på att Yasin visar en väg ut från gängkriminalitet och till ett bättre liv som tvåbarnsfar som han tydligt har förmedlat i media, skriver han i ett mejl till SVT.
”Skulle aldrig boka en gangster”
Brännbollsyran har tidigare skrivit till en ungdom på sociala medier, som önskat en spelning av Yasin, att de ”aldrig skulle boka en gangster”, vilket framgår av skärmdumpar som SVT tagit del av.
Yasin säger att han lämnat kriminaliteten bakom sig, men låttexterna speglar fortfarande en glorifiering av en gängkriminell livsstil. Hur tänker ni kring det?
– Hiphop är världens största musikgenre bland unga människor. Jag tror det är svårt att hitta någon hiphopartist utan texter som går att ifrågasätta, fortsätter Peter Arkhult.
SVT har sökt Yasins management för en kommentar, utan resultat.