En person står i ett rum med flera bord och stolar, hållande papper. I bakgrunden syns kamerautrustning och andra personer som verkar vara närvarande vid en händelse eller presskonferens. Rummet har stora fönster som släpper in naturligt ljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mord preskriberas inte” – i videon berättar rättsexperten Sven-Erik Alhem vad som händer om det blir en friande dom. Foto: Frida Winter/TT

Rättsexperten Sven-Erik Alhem om frisläppandet efter mordrättegången: ”Ovanligt”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkade på att de två unga männen som skulle dömas till livstid i fängelse – istället släpptes de direkt på fri fot efter rättegången avslutats. Mycket tyder nu på att männen frias för mordet på Mariehem i Umeå.

– Det är ovanligt men inte extraordinärt, säger Sven-Erik Alhem, förbundsordförande brottsofferjouren och tidigare överåklagare.

Det har varit en lång utredning och 11 personer har suttit frihetsberövade misstänkta för mordet på Mariehem i Umeå för ett år sedan. Och igår frigavs alltså de två personer som åtalats för mord.

– Det finns utrymme att de fälls för andra brott som finns i gärningsbeskrivningen, men i det här fallet tyder mycket på att de frias, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och numera förbundsordförande för Brottsofferjouren.

Misstänkt mord på Mariehem

Kammaråklagaren Edward Breitholtz är inne på samma linje.

– Jag påstår ju att de är gärningsmän. Men jag är ödmjuk för den svåra avvägningen som tingsrätten har att göra.

Avvaktar domen

Det dröjer ytterligare en vecka innan den slutgiltiga domen kommer. Och först efter det vet åklagaren hur han ska gå vidare

– Vi får vänta och läsa den slutgiltiga domen innan vi avgör om vi ska överklaga, säger Edvard Breitholtz, kammaråklagare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Mariehem

Mer i ämnet