En kvinna i Vännäs skadades allvarligt efter att ha haft strypsex med sin pojkvän. Han har åtalats för brott – men advokaten menar att det handlar om en olycka.
Eva Rudd är verksam vid Rättsmedicinalverkets avdelning i Stockholm. Regeringsuppdraget som hon och två kollegor har fått ingår som ett led i arbetet med att förebygga och förhindra mäns våld mot kvinnor. Resultatet ska presenteras senast den 3 mars i år.
I gruppens arbete ingår att granska strypsex. Eva Rudd känner inte till någon svensk forskning på det här området.
– På Island har 80 procent av ungdomar blivit strypt eller strypt någon i en sexuell kontext. I USA ligger siffran på ungefär 36 procent, säger Eva Rudd.
Förbud diskuteras i Sverige
I Australien, där strypning är olagligt även om personen som blir strypt lämnar samtycke, har 57 procent av unga människor mellan 18 och 35 år uppgett att de har strypt eller blivit strypt av någon annan. Även i Sverige diskuteras möjligheten att förbjuda strypning.
Strypning sker då luftstrupen eller kärlen som försörjer hjärnan med syrerikt blod täpps till, det är oftast en kombination av detta.
– Vissa människor kan uppleva syrebristen som euforisk, de får en välbehagskänsla, ett rus. Jag skulle tro att det är det som gör att strypsex förekommer, säger Eva Rudd.
Strypsex kan påverka hjärnan
Hon konstaterar att strypning kan få långsiktiga medicinska konsekvenser även om personen inte hamnar i akuta svårigheter.
– Studier har tittat på kvinnor som frivilligt har varit utsatta för strypsex. Man har sett att deras hjärnor arbetar mindre intensivt och att hjärnorna åldras i förtid, säger Eva Rudd.
Hon uppmanar personer som ägnar sig åt strypsex att noga informera sig om riskerna.
– Det kan gå bra men det kan också få förödande konsekvenser. Man vet aldrig i förväg hur utfallet kommer att bli.