• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Joakim Åström i svart mössa, svart jacka och glasögon. Utanför Umestan i Umeå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även i år lovar regeringen billigare avgift för tävlingar på väg – Joakim Åström på Vännäs motorklubb är positiv. Foto: Madeleine Harrati/SVT

Regeringen lovar billigare avgift för tävlingar på statliga vägar – Vännäs motorklubb: ”Positivt”

Uppdaterad
Publicerad

I år blir det billigare för föreningar att anordna arrangemang på statliga vägar – såsom rallysträckor och cykeltävlingar. En arrangör som påverkas av beslutet är Vännäs motorklubb.

– Det underlättar för oss som arrangörer, det är väldigt positivt, säger Joakim Åström vid Vännäs motorklubb.

Förslaget ingår i regeringens vårbudget, som kommer att lämnas över till riksdagen för beslut den 15 april.

– Att möjliggöra att statliga vägar kan användas av ideella föreningar och organisationer som vill arrangera ett tävlings- eller motionslopp är en viktig fråga, säger socialminister Jakob Forssmed.

Tar inte ut ersättning

Förslaget innebär att Trafikverket får avstå från att ta ut en ersättning vid motionslopp, tävlingslopp och andra arrangemang. Även förra året togs samma, tillfälliga beslut.

I Västerbotten hålls flera arrangemang och tävlingar på statliga vägar – inte minst inom rallysporten. För exempelvis Vännäs motorklubb, som står för flera tävlingar under året, innebär det många sparade kronor.

– På våra mindre arrangemang har Trafikverkets avgifter varit en stor kostnad. Varje gång det ska ställas ut omskyltningar så kostar det ett antal tusenlappar, säger Joakim Åström.

Hoppas på långsiktig lösning

Men lösningen är inte permanent utan gäller bara under 2024. Joakim Åström hoppas att förslaget ska antas på längre sikt.

– Jag tror inte att det är hållbart att ta ut sådana avgifter från små föreningar, säger han.

Riksidrottsförbundet är kritiska till att beskedet från regeringen och Trafikverket har dröjt ända in i april.

– Regeringen har haft Trafikverkets förslag på bordet sedan oktober förra året. Det är anmärkningsvärt att besked dröjt så här länge, säger ordföranden Anna Iwarsson.

Även Joakim Åström håller med.

– Vi måste ansöka flera månader i förväg. Om vi då inte vet vilka regler som gäller så är det svårt att veta om ekonomin kommer hålla, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.