Företaget Tertiary Minerals fick i februari tillstånd av Bergsstaten att starta en fluoritgruva i närheten av Kyrkberget, väster om Storuman.
– Skulle det bli en gruva blir det ett tydligt tillskott till arbetsmarknaden, 88 jobb i drift och 250 i uppbyggnadsfasen, sa kommunalrådet Tomas Mörtsell (C) tidigare till SVT.
Läs också: ”Den mest brytvärda flouritfyndigheten i hela Sverige”
Men samebyn Ubmeje tjeälddie och nätverket Urbergsgruppen har överklagat beslutet till regeringen. Gruvan, som ligger i en flyttled för renarna, skulle medföra stora svårigheter för renskötseln.
Nu kommer nya besked från regeringen som beordrar omprövning av ärendet hos Bergsstaten. Ny praxis gör att ett större område måste beaktas. Det skriver nyhetsbyrån Siren.
Läs också: Nya gruvor kan få vänta år på tillstånd
Det som i grunden förändrat förutsättningarna för att starta gruvor i Sverige är en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som kom förra vintern, gällande gruvan vid Norra Kärr utanför Gränna. I domen fastslås att helhetseffekterna på miljön och konkurrerande verksamheter måste klargöras när beslut tas om en ny gruva.
”Det nu aktuella ärendet bör prövas med utgångspunkt i den bedömning som Högsta förvaltnilngsdomstolen har gjort i frågan. Detta bör ske i första instans”, skriver regeringen angående flouritgruvan vid Kyrkberget.