Geologen Hans Selbach vid SGU i Malå håller i en litiumklump.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Måste hitta mineraler för klimatomställningen” – här berättar geologen om de fynd som tidigare gjorts under Mineraljakten. Foto: Johan Söderhielm/SGU

Regeringen vill se fler gruvor – startar Mineraljakten igen: ”Måste rekrytera personal”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har väckt liv i stenletartävlingen Mineraljakten – eftersom man vill se fler gruvor i landet. För Sveriges geologiska undersökning, SGU, i Malå innebär det mer arbete och nyanställningar.

– Regeringen vill säkerställa tillgången på metaller och mineral inte minst för den gröna omställningen, säger geologen Hans Selbach.

Det är Sveriges geologiska undersökning, SGU, som av regeringen fått i uppdrag att återuppta tävlingen Mineraljakten där privatpersoner ska leta efter värdefulla mineraler.

SGU i Malå har idag sex anställda, men räknar med att vara minst tio under satsningen.

Får tre miljoner för 2024

Mineraljakten startade 1967 i Norrbotten och kom så småningom att innefatta hela Sverige. 2014 var det sista året Mineraljakten pågick.

– Nu har SGU tilldelats tre miljoner kronor av regeringen för att väcka liv i den gamla tävlingen. 1967 delades priser ut till ett värde på 30 000. Hur hög prissumman blir nu är inte klart, säger Hans Selbach.

Regeringen räknar sedan med att avsätta ytterligare tre miljoner kronor per år för 2025 och 2026.

Vad är Mineraljakten?

Mineraljakten är en tävling för privatpersoner. Tanken är att det ska hjälpa SGU att hitta områden i Sverige där det finns värdefulla metaller, som på sikt kan leda till utvinning.

När Mineraljakten pågått tidigare har det resulterat i fynd som lett till både prospektering och nya gruvor. Historiskt har flera ”mineraljägare” per år fått priser när tävlingen har anordnats. Senast det gjordes var 2014, då förstapriset var 50 000 kronor.

Regeringen hoppas att nylanseringen av tävlingen ska bidra till fynd av till exempel sällsynta jordartsmetaller, litium, kobolt och grafit, där efterfrågan ökat på senare tid.

SGU har fått i uppdrag att utforma regler för den nya tävlingen och se till de som deltar vet vad de får och inte får göra när man söker efter värdefulla metaller i naturen.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.