Region Västerbotten slopar tandvårdsförsäkringen – personalkris orsaken

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvården i Västerbotten slutar att erbjuda försäkring för tandvård. Anledningen är att resurserna inom tandvården endast klarar akuta behov.

– Vi räcker inte till för våra patienter, säger Anna Maria Stenlund, tandvårdschef.

Av totalt 90 000 inskrivna hos Folktandvården i Västerbottens län har ungefär 21 500 försäkringen som kallas Frisktandvård.

Försäkringen innebär att man betalar en månadskostnad för tandvården som täcker de vanligaste undersökningarna och behandlingarna, till exempel lagning av hål eller en ny fyllning.

Avslutar satsningen

Men nu har regionen valt att avsluta satsningen sedan den 1 juni eftersom man har brist på personal. Det erbjuds inte heller någon förebyggande tandvård för vuxna i länet.

Alla som har ett aktivt avtal kommer fortsätta ha Frisktandvård tills avtalet löper ut men inga nya försäkringar kommer tecknas.

”Patienterna blir frustrerade”

De som fortfarande är försäkrade kommer däremot inte kunna räkna med att få komma på någon allmän kontroll under avtalstiden.

– Det kan vi inte hålla. Patienterna blir frustrerade då man betalar under tre år men aldrig får komma in på en undersökning, säger Anna Maria Stenlund.

Hur påverkar Folktandvårdens nedskärningar dig?

!! • Men vem kontaktar man angående detta??

Hej! Kontakta din tandläkare eller Region Västerbotten om du vill ha information om vad som gäller för din tandvård.

Pinnat inlägg

Hej! Tandvårdförsäkringen försvinner och det är långa köer till tandläkaren. Hur påverkas du?
Vad har du för erfarenheter av tandvården?
Dela med dig här i chatten!

Vilket engagemang! Nu måste vi tyvärr stänga ner chatten för den här gången, och tackar alla som delat sina erfarenheter och tankar om tandvården. Helt klart ett ämne som många känner starkt inför.

Inger • Jag bor i Norrbotten och här har krisen varit ett faktum i flera år. Det har gjort att jag åker över 30 mil enkel väg för att få hjälp privat hos en tandläkare i Västerbotten. Då måste det betyda att boende i Västerbotten får söka sig till Västernorrland och Jämtland. Så illa.

Se Peter Olofsson (S) och Nicklas Sandström (M) debattera tandvården i länet

Slopad tandvårdsförsäkring, enbart akuta besök och över 20 mil enkel väg till tandläkaren. Bristen på tandläkare i länet får drastiska konsekvenser.

I videon i artikeln hör du hur regionråd Peter Olofsson (S) och oppositionsråd Nicklas Sandström (M) vill lösa krisen.

Krister • @Marie: Finns absolut problem med löner inom offentlig sektor, men ett exempel på varför det inte bara är lönerna man kan titta på är utrustning. Det finns en del utrustning som är väldigt dyr och generellt inte behövs, men för enstaka fall kan vara nödvändig. Privata alternativ tenderar att helt enkelt inte köpa in den utrustningen, utan skicka patienterna med de behoven vidare till den offentliga vården.

Det innebär att kostnaderna för de maskinerna, som för offentliga vården "tas" från löner, inte påverkar privata alternativ - och därför ger dem marginaler som helt enkelt inte finns i det offentliga, som enligt lag måste vara kapabla att hantera alla fall.

Det finns såklart många andra detaljer, som att privata alternativ gärna profilerar sig mot mindre kostsamma och mer lönsamma behandlingar såsom kosmetiska. Kortfattat kan man säga att privata vårdalternativ gärna skummar grädden av sjukvården och lämnar det mindre feta till det offentliga.

Mona Stenberg • Skaffade privat tandläkare för flera år sedan. Det bästa jag gjort, blir kallad varje år på undersökning. Fungerar jättebra!

Pelle • Till M: Det hjälper inte att fly Västerbotten. Samma situation i grannlänen och en stor del av landet. Stockholm har gott om tandläkare. Många har specialiserat sig på kosmetisk tandvård. Så hur får man tandläkare till hela landet?

Karin • Jag blev inte kallad, som de lovat, enligt plan för årlig undersökning. Fick rotfylla en tand istället. Detta hade lätt kunnat ses tidigare om jag bara blivit kallad enligt rutin. Istället har jag behövt komma på flera ”akutbesök”. Så himla onödigt!

Marie • Det är svårt att veta vad man ska göra när man å ena sidan får läsa att folktandvården hoppas kunna lösa tandvårdskrisen genom att få stöd av privata aktörer, samtidigt finns det dem som säger att problemet med att pengarna inte räcker är att det är för många privata aktörer och att dessa "tar för mycket betallt".

Om pengarna går till rimliga löner och rimliga arbetsförhållanden så är jag tveksam om man kan kalla det att "ta för mycket betalt". Snarare verkar det vara Regionen som hoppas att folk ska jobba under destruktiva arbetsförhållanden för den goda viljans skull?

Regionen har allvarliga problem med detta generellt, inte bara inom folktandvården. Och folk som kan lämna, de lämnar. Om inte detta löses genom att tilldela MYCKET mer resurser så kommer det att fortsätta vara ett problem.

Helt sjukt att man ska betala över 30% i skatt och ändå känna sig tvungen att komplettera med privata försäkringar för att kunna känna sig trygg. Jag skulle vara helt ok med att höja skatten nån procent för att lösa det här problemet, MEN jag vill då att regionen redovisar var alla pengar tar vägen.

Vem ska jag rösta på som löser allt detta? Det finns det inget tillförlitligt svar på.

MVH en som övergett regionen pga orimlig arbetsmiljö och dåligt betalt.

Krister • Börjar vara dags att sluta mata offentliga medel in i privat välfärdsvinst.

Avtal för tandvård

Abonnemangstandvård är ett sätt att fördela sina tandvårdskostnader över tre år. Folktandvården kallar det för Frisktandvårdsavtal.

Månadskostnaden för abonnemangstandvård beror på hur friska och välskötta tänder du har. En tandläkare undersöker tänderna och uppskattar hur stort behovet av tandvård är. Om du sedan behöver en behandling som ingår i avtalet har du redan betalat den via avgiften. Det kan till exempel vara en tandlagning.

Hur mycket du får betala i avgift varierar också mellan Folktandvården i olika regioner.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.