Personal får jobba trots sjukdom – Region Västerbotten ändrar rutiner för att säkra vårdbemanningen

Uppdaterad
Publicerad

För att rädda upp vårdbemanningen i Region Västerbotten ändrar de rutinerna för när medarbetare ska stanna hemma vid sjukdom. Utöver rutinändring jobbar regionen med att rekrytera ny personal och omfördela resurser.

– Den här förändringen av rutiner är en av flera åtgärder som kommer att vidtas för att säkra bemanningen på kort sikt, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Den regionala särskilda sjukvårdsledningen, med stöd från från vårdhygien, har beslutat att ändra rutinerna för när medarbetare inom hälso- och sjukvård ska stanna hemma från jobbet vid sjukdom. Beslutet innebär att vårdpersonalen får gå till jobbet trots att de är sjuka.

”Fin gräns”

Anledningen är, enligt regionen, en hög sjukfrånvaro hos medarbetarna som påverkar möjligheten till att bemanna vårdplatser på sjukhusen.

Vårdkrisen i Västerbotten

– Det är en fin gräns om man ska ändra existerande rutiner, vi vill såklart inte att personal som är sjuk ska pressa sig och komma in i tjänst, utan den nya riktlinjen gäller de som känner sig pigga men exempelvis har snuva eller förkylning, säger Brita Winsa i ett pressutskick.

På regionens intranät står det att personalen ska stanna hemma om de har över 38 graders feber, eller har symptom på luftvägsinfektion.

Sjuksköterskan Samuel Grayson är kritisk till att personalen ska jobba sjuka.

– Det känns som att de säger kom gärna och jobba om du är sjuk för nu är det kris med personal, säger han.

Risker med låg bemanning

Enligt hygienläkaren Anders Jonsson är förändringen nödvändig för patientsäkerheten.

– Risken med covid-19 är just nu mindre än andra risker som kan uppstå på grund av låg bemanning. Vi fortsätter också arbeta med munskydd vid arbete nära patienter, säger Anders Johansson, hygienöverläkare vid vårdhygien, Region Västerbotten.

Letar fler lösningar

Regionen har varit i kontakt med ett 30-tal studenter, pensionärer och administrativ personal för att erbjuda jobb. Det är ytterligare en lösning regionen tittar på för att lösa bemmaningen.

– Just nu är läget i vården dock akut med mycket kort frånvaro och vård av barn bland vårdpersonalen och våra personalbehov matchar inte tillgången på arbetsmarknaden. Därför behövs fler kortsiktiga lösningar för att täcka upp behoven i dagsläget, säger Kia Ronnhed, HR-direktör.

SVT söker Brita Winsa för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet